Brilbeer






Het uiterlijk


De brilbeer dankt zijn naam aan de blonde tekening rond zijn ogen. De vacht is donkerbruin tot zwart en heeft geel-witte banden over de neusvleugels en soms over de kop. Ook kan het voorkomen dat er witte strepen over de keel, borst en wangen lopen. De vacht is dik en kortharig.De brilbeer heeft scherpe klauwen en slechts 13 ribben, terwijl andere beersoorten er 14 hebben..
Brilbeer
Brilbeer




De brilbeer is een relatief kleine beer. De lengte van de beer is gemiddleld 120 tot 210 centimeter lang en ze kunnen een schofthoogte hebben van 70 tot 90 centimeter. Het gewicht ligt tussen de 60 en 175 kilo. De brilbeer is het meest bedreigde berensoort.


Leefgebied en voedsel


Het leefgebied van de brilbeer ligt rond de evenaar omdat hij een sterke voorkeur heeft voor het tropische klimaat. De beer wordt ook wel Andesbeer genoemd, omdat hij voornamelijk leeft in bergwouden op ongeveer 2000 meter hoogte in het Andes gebergte. Ook wordt de beer aangetroffen op steppes en zelfs in woestijnachtig gebied.
Brilbeer
Brilbeer







De brilbeer is over het algemeen vegetariër. Het liefst eet hij bromeliaharten, deze bloem produceert een overvloed aan suiker als zij bloeit. Verder heeft de brilbeer vruchten, noten, vijgen, boomschors, zaden, kruiden en honing op zijn menu staan. Heel soms eet hij ook een konijn, insecten, muis of zelfs een hert of lam. Maar dit komt weinig voor.

Voortplanting


De paartijd van de brilbeer vindt plaats tussen april en juni. Na een draagtijd van 240 tot 245 dagen kunnen er 1 tot 3 jongen geboren worden. Bij de geboorte weegt het jong ongeveer 300 gram. Vanaf de vijfde maand voert de moeder haar jongen verder van het nest om naar bromelia''s te zoeken, die voor voldoende voedsel zorgen. Om de 2 jaar werpt het vrouwtje jongen. De brilbeer is geslachtrijp vanaf ongeveer 4 jaar. De brilbeer kan 20 tot 25 jaar oud worden.
Brilbeer