Kodiakbeer


Het uiterlijk


De kodiakbeer heeft een dikke, bruine vacht die in de winter nog dikker is dan in de zomer.Het zicht van de beer is niet zo goed, van een afstandje zien ze bijna niks. Wel kunnen ze goed ruiken en horen. De kodiakbeer heeft hele sterke poten en ze lopen op hun hele voetzoel net als de mens. Dit maakt het voor hun gemakkelijk om rechtop op hun achterpoten te gaan staan. Aan zijn poten heeft hij lange nagels die hij niet in kan trekken.
Kodiakbeer
Kodiakbeer



Samen met de ijsbeer is de kodiakbeer het grootste landroofdier ter wereld. Ze kunnen wel 3 meter lang worden en een schofthoogte hebben van 1 meter. De beer weegt tussen de 450 en 780 kilo. Ze kunnen wel 50 kilometer per uur rennen.

Leefgebied en voedsel


De kodiakbeer is vernoemd naar het eiland Kodiak, waar ze dus ook voorkomen. Verder komen ze nog voor op een aantal andere eilanden die voor de kust liggen van Noord-Amerika. Ze leven daar vooral in de bossen. Momenteel zijn er nog ongeveer 3000 kodiakberen. Elke beer heeft zijn eigen territorium, de grootte is afhankelijk van de voorraad voedsel die er is. Over het algemeen leeft de beer solitair, maar als een gebied veel eten heeft kunnen er meerder beren leven.
Kodiakbeer
Kodiakbeer



De kodiakbeer is een alleseter, dit houdt in dat ze zowel vlees als planten eten. Toch gaat hun voorkeur uit naar planten. Op hun menu staat o.a. noten, bessen, wortels, gras, bladeren, boomschors en ook honing. In de herfst eet hij vooral zalm als die bezig is met de jaarlijkse trek. De beer stapt dan gewoon de rivier in om zich vol te proppen.

Voortplanting


De paartijd van de kodiakbeer is in mei - juni. Het mannetje en vrouwtje komen dan een aantal dagen bij elkaar en paren dan. Daarna gaan ze elk weer hun eigen weg. In de eerste 5 maanden groeien de embryo''s niet, pas in november beginnen ze. In januari, februari of maart worden er 1 tot 4 jongen geboren. Ze wegen ongeveer 100 tot 500 gram en zijn blind, kaal, doof en volledig hulpeloos. Ook hebben ze geen tanden. Na 6 weken gaan de oogjes open en na 12 weken zien ze er al wat wollig uit. Ze blijven bij hun moeder in het winterhol tot april of juni. Na 2 á 3 jaar verlaten ze hun moeder, dan zijn ze volwassen. De kodiakbeer kan 30 jaar oud worden.


Kodiakbeer