Reuzenpanda


Het uiterlijk


De reuzenpanda heeft een stompe kop met zwarte vlekken rond de ogen en oren. Verder hebben ze ook zwarte plekken op hun poten en schouder. De ogen van de reuzenpanda lijken op de ogen van de kat. Daarom noemen de Chinezen hem "grote katbeer". Hij gebruikt bij het zoeken naar voedsel zijn ogen niet, hierdoor is zijn gezichtsvermogen zwak ontwikkeld. Het gehoor van de panda is zeer scherp. De panda heeft een 6de vinger, meer een uitloper van het polsgewricht, waarmee hij bamboescheuten goed kan vastpakken. De lange nagels kunnen in de poten teruggetrokken worden. Onder de voetzolen heeft de panda net als de ijsbeer huid voor grip tijdens het klimmen.

Reuzenpanda
Reuzenpanda







Een rechtopstaand mannetje kan 1,5 meter worden en 120 kilo wegen. Het vrouwtjes is iets kleiner en weegt dus ook minder. Uit recent genetisch onderzoek is gebleken dat de reuzenpanda behoort tot de familie van de beren.De naaste verwant van de panda lijkt de Zuid-Amerikaanse brilbeer te zijn.

Leefgebied en voedsel


De reuzenpanda komt voor op de hooggelegen hellingen van berggebieden in het westen van China, zoals Sichuan en Yunnan. Door zijn vochtafstotende vacht wordt de panda beschermd in het koude vochtige klimaat. Ze schijnen geen vaste rustplaats te hebben. Daar waar ze op dat moment zijn, gaan ze liggen. Over het algemeen brengen ze hun tijd op de grond door. Alleen als er gevaar is klimmen ze in een boom en wachten tot de dreiging voorbij is.
Reuzenpanda
Reuzenpanda

De reuzenpanda brengt tweederde van de dag door met het zoeken van voedsel, de rest van de tijd rusten ze. Ondanks dat ze tot de orde van de roofdieren horen, is het voornamelijk een planteneter. Zijn voedsel bestaat voornamelijk uit bladeren, stengels en jonge scheuten van verschillende soorten bamboe. Om aan zijn energiebehoefte te voldoen, moet de reuzenpanda 9 tot 14 kilo aan bamboe eten. Dit kan aangevuld worden met andere planten en eieren, dit ligt aan het jaargetijde.

Voortplanting


Veel onderzoekers veronderstellen dat de paartijd van de reuzenpanda in April is. Alleen voor de paring komen de panda''s bij elkaar. De draagtijd voor de panda is 5 maanden. Over het algemeen word er maar 1 jong geboren. Indien ze een tweeling krijgen overleeft er maar 1 van de jongen. Het pasgeboren jong is bijzonder klein. Slechts ongeveer 15 centimeter lang en 100 gram zwaar. Het jong is hulpeloos, blind en volledig onbehaard. De moeder zoogt haar jong een half jaar en blijft bij hem tot hij 3 jaar oud is.
Reuzenpanda