Cheetah Territorium





De keuze


Het leefgebied van de cheetah ligt in Afrika en het Midden-Oosten. Ze hebben de voorkeur om te leven op savanne''s, graslanden, semi-woestijnen of in het struikgewas.
Cheetah
Cheetah

Eigen territorium


Vrouwtjes hebben geen eigen territorium, ze leven alleen tenzij ze welpen grootbrengen. Soms leven meerdere vrouwtjes met welpen dicht bij elkaar. Vrouwtjes hebben een leefgebied dat 5 of meer keer zo groot is als het territorium van een mannetje. Mannetjes leven alleen of met broertjes uit hetzelfde nest. Soms vormen mannetjes groepen om beter te kunnen jagen en een groter gebied te kunnen verdedigen tegen indringers. Een territorium kan een grootte hebben tot ongeveer 800 km2.

Afbakenen


Een territorium word afgebakend met urine. Dat doen ze op termietenhopen en boomstronken. Ook worden de grenspunten bewerkt met de klauwen van de cheetah waardoor hij zichtbare en geurende merktekens aanbrengt. Deze tekens houden de andere cheetah''s op de hoogte van zijn of haar aanwezigheid. Elk dier bezoekt systematisch de strategische punten die het op zijn weg tegenkomt om de identiteit van de eigenaar van het gebied vast te stellen.
Cheetah