Bruine Hyena




Uiterlijk


De bruine hyena is iets hoger dan de gevlekte hyena en bereikt een gewicht van 35 - 50 kilo. Het mannetje is iets zwaarder dan het vrouwtje. De bruine hyena is te herkennen aan zijn donker bruine vacht met lange haren op de rug en flanken. En hij heeft een lichtere kraag rond de kop
Bruine Hyena

Bruine Hyena

Voedsel


De bruine hyena eet zo ongeveer alles, maar is weinig geschikt voor de jacht. Zijn pogingen om een springbok , een voor zuidelijk Afrika karakteristieke antilope, te verslinden zijn meestal tevergeefs, zelfs als het om kalfjes gaat. Ook graaft hij kadavers uit en voedt hij zich zelfs op de vuilnisbelten van sommige grote steden, zoals Johannesburg en Pretoria. Hij vangt graag kleine prooidieren, knaagdieren, hagedissen en insecten. Hij eet ook vruchten. Verder zoekt hij graag de Namibische stranden af op uit zee aangespoelde kadavers van vissen, vogels, walvisachtigen of robben.

Gedrag


Bruine hyena''s leven solitair binnen kleine familiegroepen die bestaan uit 4 - 6 volwassen dieren en een variërend aantal jongen. Het rituele gedrag bij het maken van contact ( opzetten van de rugkam, besnuffelen van de kop en anale klieren, zachte beetjes...) varieert sterk, afhankelijk van het geslacht, de meute of de persoonlijkheid van het dier dat ze ontmoeten.Het anaalzakje van de bruine hyena vormt een glanzend spoor van 2 brijachtige stoffen: een witte, met direct daarop volgend een zwarte. De drang tot markeren is heel sterk ontwikkeld. Het dier brengt gemiddeld 2 - 3 markeringen aan per kilometer. En in het grensgebied van het territorium kan dit aantal aanzienlijk oplopen.

Bruine Hyena