Hyena Territorium


Meuten


De hyena kan met zijn 2-en een territorium bewonen, maar meestal leven ze in een meute. Een meute kan uit 30 tot 80 hyena''s bestaan en er zijn ongeveer evenveel mannetjes als vrouwtjes. De meute is ogenschijnlijk weinig gestructureerd. Er is geen duidelijke leidster. Hun biotoop is meestal de savanne of bosrand.
Hyena




Hyena

Markeren


Alle leden van de meute, mannetjes en vrouwtjes, markeren het territorium met de 2 anale klieren die in de rectum uitmonden en naar buiten komen als het dier opgewonden is. Nadat de geurvlaag ter plaatse is besnuffeld en er is vastgesteld dat deze van leden van zijn eigen troep afkomstig moet zijn,deponeert de hyena een kleverige, sterk riekende brij op het gras. Ook krabt hij tegelijk driftig over de grond om de bodem te doordrenken met een andere geurende afscheiding, die wordt afgegeven door klieren tussen de tenen. Deze dubbele markering wordt overal in het territorium aangebracht, maar het meest aan de grenzen. Sommige hyenapopulaties brengen daarnaast langs de grens nog een stinkende, zichtbare markering aan. Dit doen ze doordat alle leden op dezelfde plaatsen hun uitwerpselen deponeren.