Canadese Lynx


Het uiterlijk


De Canadese lynx kan tussen de 90 en 110 centimeter groot worden. Hij heeft een korte staart, tussen de 5 en 14 centimeter, en grote poten die zijn bedekt met een dikke laag haar. Zijn grote poten maken het makkelijker voor hem om over diepe sneeuwlagen heen te komen. Zijn oren zijn ook versierd met de pluimpjes en zijn driehoekig van vorm. Het gewicht ligt gemiddeld tussen de 8,9 tot 10,7 kilo. Ze kunnen tot 15 jaar oud worden. De vacht varieert van roodbruin tot grijs.
Canadese Lynx ÿ
Canadese Lynx

De voortplanting


Na een zwangerschap van 63 tot 70 dagen worden de jongen geboren in mei of juni. Het aantal jongen ligt aan de overvloed van prooidieren, maar het kunnen er tussen de 1 en 6 zijn. Na 10 maanden zijn de jongen zelfstandig, sommige vrouwtjes zijn dan ook al in staat zich voort te planten. Gewoonlijk zijn ze pas in het tweede jaar seksueel volwassen.


Woonomgeving en voedsel


De lynx komt voor in Alaska en Canada.Het zijn bosbewoners.Over het algemeen jaagt de Canadese lynx alleen op hazen. Het is de enige kat die gewoonlijk maar op 1 soort prooidier jaagt. Als er een te kort aan hazen is, wil de lynx ook nog wel jagen op kleine knaagdieren of vogels.
Canadese Lynx