Lynx Levenswijze


De jacht


De lynx jaagt het meest ''s nachts. Door gebruik te maken van hun scherpe zintuigen, sluipt hij door zijn leefgebied, als het moet over grote afstanden. Tochten van 15 tot 20 kilometer in een nacht zijn niet uitzonderlijk. Voordat hij aanvalt zal hij proberen om zijn prooi tot op 10 à 15 meter te benaderen. Als hij zijn prooi te pakken heeft, doodt hij het door een beet in de hals. De lynx jaagt slechts enkele meters achter zijn prooi aan. Als hij hem niet te pakken kan krijgen laat hij hem gaan. Ook kunnen ze op een hoger punt, een omgevallen boom of rots, liggen wachten tot een prooidier langs komt. En dan bespringt hij zijn prooi vanaf die plek. Hij heeft zelf geen vijanden, behalve de mens. Wel heeft hij soms concurrentie van de wolf als het gaat om beschikbare prooien. Een groot aantal wolven in een gebied betekent meestal een afname van het aantal lynxen.




Lynx
Lynx

De prooi


De lynx specialiseert zich op een prooi die ruim voorhanden is. Dit kan betekenen dat in hetzelfde gebied 's zomers meest hazen worden gegeten en 's winters hoefdieren. Over het algemeen is het een afspiegeling van wat er aan prooidieren in hun leefgebied zit. Onder andere staan er bij hem hazen, katten, vossen, muizen en hoefdieren op het menu. Uit het feit dat een lynx ook op jonge edelherten, elanden, rendieren en wilde zwijnen jaagt, blijkt de enorme kracht van het dier.