Woestijn Lynx



Het uiterlijk


De woestijnlynx kan 60 tot 75 centimeter lang worden. Ze hebben een lang slank lichaam en lange poten. De achterpoten zijn duidelijk langer dan de voorpoten. De staart is langer dan die van de gewone lynx en kan tussen de 22 en 25 centimeter lang worden. De oren hebben dezelfde pluimpjes als de andere lynxen. De woestijnlynx kan tot 8 kilo zwaar worden. Het vrouwtje is kleiner dan het mannetje. Ze worden ook wel Caracal genoemd wat zwart oor betekend. De kleur van de vacht is meestal rood-bruin. De kin, keel en buik zijn wit. Om de ogen hebben ze ook een witte rand.
Woestijn Lynx
Woestijn Lynx


De voortplanting


De woestijnlynx heeft geen vast voortplantingsseizoen. In Zuid-Afrika worden de jongen geboren in Juli en Augustus, in Zimbabwe in September en December. De lynxen paren gedurende 6 dagen. Een vrouwtje paart met verschillende mannetjes. Na 61 tot 79 dagen worden de jongen geboren in een hol of spleet in de rotsen. Het kunnen er 6 zijn maar meestal komen er maar 2 à 3. De jongen beginnen met vlees eten na 45 dagen. Ze blijven ongeveer een jaar bij hun moeder.

Woonomgeving en voedsel


De woestijnlynx komt voor in grote delen van Afrika en Zuidwest-Azië. Ze wonen in bosrijke gebieden, savannes en gebieden met bergen. Ze wonen niet in de oerwouden van Afrika. In de animatie is te zien waar de woestijnlynx voorkomt. De donkere kleur geeft dit aan.Ze jagen vooral op knaagdieren,vogels, gazellen en antilopen. De lynx jaagt vooral 's ochtends en in de avonduren. Door gebruik te maken van de vocht die ze binnen krijgen via hun prooi kan de woestijnlynx langer zonder water dan de andere soorten lynxen. De lynx bijt de prooi in zijn keel als hij de kans krijgt en kan hem zo overmeesteren.

Woestijn Lynx