Boommarter


Uiterlijk


De boommarter heeft een roodbruine vacht met grijsbruine ondervacht. De poten en snuit zijn bijna altijd donkerder. De gele, soms bijna witte bef is zeer opvallen. Per marter kan het patroon met vlekken en de vorm verschillen. De kop van de boommarter is spits en heeft vrij grote oren. De boommarter loopt licht naar voren gebogen door de relatief lange achterpoten.

Boommarter
Boommarter

De boommarter is qua formaat als een huiskat maar met veel kortere poten. Het is een lang en slank zoogdier dat zich vlug en lenig door bomen verplaatst. Het lichaam van de boommarter kan tussen de 40 en 53 cm lang zijn. Met een staartlengte van 23 tot 28 cm, door de sterk behaarde pluimstaart kan hij goed zijn evenwicht bewaren tijdens jagen in de bomen.


Leefgebied en voedsel


De boommarter komt bijna overal in Europa voor. Hij leeft bij voorkeur in bossen. Doordat het een behendige springer en klimmer is, benut hij zijn leefgebied vanaf de grond tot de boomtoppen. Als rustplaats maken ze vaak gebruik van konijnen, dassen of vossenholen, boomholten, tussen boomwortels of onder takkenbossen.
Boommarter
Boommarter



De boommarter is niet echt een jager. Hij is het enige zoogdier dat in staat is een eekhoorn door de bomen te achtervolgen en te vangen. Maar dit is niet zijn dagelijke routine. Zijn eten bestaat uit vogels en eieren, kleine zoogdieren, insecten en af en toe eekhoorn. In de nazomer en herfst eten ze veel bessen en vruchten.

Voortplanting


De boommarter maakt zelf meestal geen hol maar past een bestaand nest aan.Hun nesten zitten vaak in oude eekhoorn- of spechtenholen en soms in gebouwen die aan de rand van het bos staan of in het bos. De boommarter's paartijd is van juli tot half augustus. Tussen eind maart en eind april worden de 1 tot 5 jongen geboren. Na 5 weken gaan de oogjes open en gaan ze naar buiten. Vanaf september leven ze zelfstandig. Na 2 jaar zijn mannetjes geslachtsrijp, de vrouwtjes na 3 jaar. Ze kunnen maximaal 14 jaar oud worden.

Boommarter