Steenmarter




Uiterlijk


De vacht van de steenmarter is grijsbruin met een (grijs) witte ondervacht. De bef is roomwit en kan vaak doorlopen tot op de poten. De oren van de steenmarter zijn klein en kort behaard. De snuit is klein met een roze neus en donkere snorharen. Zijn ogen zijn donker.
Steenmarter
Steenmarter



Een volwassen steenmarter kan tussen de 40 en 50 cm lang worden en gemiddeld 12 cm hoog. De staart kan ongeveer 25 cm lang worden. Ze kunnen tussen de 0,7 en 2,0 kilo wegen, mannetjes zijn zwaarder dan de vrouwtjes.

Leefgebied en voedsel


De steenmarter leeft in een groot gedeelte van Europa. Hun natuurlijker leefgebied is voornamelijk het loofwoud, aan bosranden en op open rotsheuvels. Maar ze leven steeds vaker vlak bij de mens. Ze nemen dan vaak hun intrek in huizen, op de zolder of in een spouwmuur, of in stallen en schuren.
Steenmarter
Steenmarter

Steenmarters zijn vooral 's nachts actief. Op hun menu staan muizen, ratten, eekhoorns,kikker en hagedissen. Ook eten ze wel bessen, vruchten, kersen, vogels en eieren. Dit verschilt van de plek waar ze leven.De steenmarter valt soms ook kippen, konijnen of andere kleine huisdieren aan.Als ze naar steden en dorpen trekken, eet de steenmarter ook rondslingerend afval.

Voortplanting


De steenmarters maken hun nesten in holle bomen of steenhopen. Hun paartijd is in het midden van de zomer. De jongen worden in de lente geboren. Ze krijgen meestal 3 á 4 jongen maar ze kunnen 1 tot 8 jongen per worp krijgen. De moeder zorgt alleen voor de kinderen en na 8 tot 10 weken verlaten ze het nest. Na 1 á 2 jaar zijn de steenmarters geslachtsrijp. In gevangenschap kunnen ze maximaal 18 jaar oud worden.
Steenmarter