Wezel






Uiterlijk


De wezel heeft een roodachtige tot kastanjebruine rug en een witte buik. In het noorden worden wezels in de winter gedeeltelijk wit. Dit dient als camouflage. De wezel heeft een witte vlek op de keel en een bruinrode staart. De staart heeft geen zwarte punt, zoals bij de grotere hermelijn, die verder veel op de wezel lijkt.
Wezel
Wezel

De wezel is het kleinste roofdier ter wereld. Een volwassen mannetje kan 166 tot 314 millimeter lang worden en 54 tot 73 gram wegen. Hij heeft een staart van 60 tot 125 millimeter lang. Vrouwtjes zijn een stuk kleiner en worden maar 148 tot 181 millimeter. Hun staart wordt slechts 30 tot 88 millimeter en ze kunnen 30 tot 35 gram wegen. De grootte kan per regio verschillen, in het zuiden van Europa zijn ze iets groter dan in het noorden.

Leefgebied en voedsel


De wezel komt voor in Europa, Noordwest- Afrika, Noord Amerika en Noord- & Centraal Azië. Ook is hij ingevoerd in Nieuw-Zeeland. In geheel Europa kunnen wezels aangetroffen worden, met uitzondering van Ierland. Ze komen zowel in stedelijke gebieden als op het platteland voor. Ze zijn te vinden van graslanden tot bossen, van zandduinen tot in bergen, van moerassen tot woestijnen. Zolang er voldoende beschutting en prooi is, kan de wezel overal overleven. Wezels leven solitair. Het territorium van een mannetje overlapt meestal meerdere territoria van vrouwtjes.
Wezel
Wezel

De wezel is zowel overdag als ''s nachts actief. Knaagdieren zoals muizen, woulmuizen en lemmingen staan hoog op hun menulijst. Maar ze voeden zich ook met grotere zoogdieren zoals woelratten en konijnen, vogels, kleine reptielen, kikkers, insecten en eieren. Veel van hun prooidieren zijn groter dan de wezel zelf. Als wezels jagen, achtervolgen ze prooien zoals kleine knaagdieren tot in hun hol. De wezel moet dagelijks eten om niet te verhongeren. Ze eten ongeveer 1/3 van hun lichaamsgewicht per dag.

Voortplanting


De draagtijd voor de wezel is 34 tot 37 dagen waarna in april of mei de eerste worp is. Indien er genoeg voedsel is, kan er in juli of augustus een tweede worp komen. Per worp kan de wezel 1 tot 16 jongen krijgen, maar gemiddeld is het 4 tot 6. De jongen uit de lenteworp groeien sneller dan die uit de zomerworp.Na 4 weken gaan de oogjes open en als de jongen 8 week oud zijn, kunnen ze al goed jagen. Na 40 tot 45 weken verlaten de jongen de moeder, en gaan op zoek naar een eigen territorium. De dieren zijn geslachtsrijp na 5 tot 7 maanden. Jongen uit het eerste nest kunnen in de eerste winter een eigen nestje hebben. In het wild kan de wezel maximaal 3 jaar oud worden, terwijl ze in gevangenschap wel 50 jaar oud kunnen worden.

Wezel