Ocelot



Het uiterlijk


Een ocelot kan tussen de 55 tot 100 centimeter groot worden en de staart kan in lengte variëren tussen de 30 tot 45 centimeter. De vacht van de ocelot kan een licht gele tot roodachtige of grijze ondergrond hebben. Het heeft zwarte strepen en vlekken. De buik is meestal wit met zwart. Het gehoor en zicht van de ocelot is heel goed. Net als de huiskat knijpt de ocelot zijn ogen tot spleetjes als er veel licht is.
Ocelot
Ocelot


De voortplanting


Elk jaar krijgt de ocelot jongen. Na 70 dagen worden ze geboren, verborgen tussen de wortels van een omgevallen boom. Er komen 1 à 2 jongen, 4 is het maximum ze kunnen krijgen. Een vrouwtje voedt de jongen alleen op. De jongen blijven in hun nest voor een aantal weken. Als de jongen ongeveer 2 maand oud zijn beginnen ze de moeder te volgen bij het jagen.


Woonomgeving


De ocelot komt voor in Texas en in Argentinië. Doordat er op hem word gejaagd voor zijn vacht zijn er niet veel meer over en is er niet veel informatie over hem te vinden. Ook word hun voortbestaan bedreigd door het kappen van hun territorium voor het groeien van steden en voor boerderijen. In 1995 zijn er nog maar 80 tot 120 dieren geteld. Ze wonen in veel verschillende omgevingen, van tropische bossen tot droge gebieden met veel struikgewas. Ze hebben veel plekken nodig om zich te kunnen verbergen en te jagen.
Ocelot
Ocelot

Voedsel


De ocelot jaagt voornamelijk ''s nachts. Overdag jagen ze soms op kleine dieren. Hun prooi verschilt per seizoen en ze jagen meestal op dieren die minder dan een kilo wegen. Zoals muizen, ratten en konijnen. Ook is er bekend dat ze insecten, slangen, landkrabben en vissen eten. Ze kunnen een vogel vangen tijdens zijn vlucht door te springen.