Nevelpanter







Uiterlijk


De nevelpanter dankt zijn naam aan zijn vachttekening, donkerder vlekken op een grijs- tot geelachtige ondergrond. De gemiddelde lichaamslengte is tussen de 0.75 en 1.05 meter. De staart kan tussen de 75 en 95 centimeter lang worden. De poten zijn naar verhouding kort en hebben grote brede klauwen. De ogen van het dier zijn geel. In verhouding heeft de nevelpanter de grootste hoektanden van alle katachtigen. De nevelpanter kan alleen heel zacht brullen.
Nevelpanter
Nevelpanter

De voortplanting


Er is alleen bekend hoe een nevelpanter zich in gevangenschap voortplant. De geboorte van de jongen is tussen maart en augustus. De welpen worden meestal geboren in een holle boom en de worp telt meestal 1 tot 5 welpen. De jongen wegen bij de geboorte tussen de 150 en 280 gram. De ogen gaan na 12 dagen open, na 10.5 weken eten ze vast voedsel. Na 9 maanden zijn ze zelfstandig. Een nevelpanter in gevangenschap kan 17 jaar oud worden, er is niet bekend hoe oud ze worden in het wild.


Woonomgeving en voedsel


De nevelpanter heeft de voorkeur voor tropische bossen, oerwouden en moerassige gebieden, ver van de bewoonde wereld. Ze jagen grotendeels op vee, schapen, reptielen, apen, vogels en wilde zwijnen.
Nevelpanter