Panter Uiterlijk


De kop


De kop is getekend met zwarte kleine vlekjes, die heel anders zijn dan de rozetvormige vlekken op het lichaam.De kop is tamelijk rond. De bek heeft een indrukwekkend gebit met 30 elementen.De gebitsformule is klassiek:snijtanden 3/3, hoektanden 1/1, voorkiezen 3/2 en kiezen 1/1.De scheurkiezen worden gevormd door de laatste bovenste voorkies en de onderste echte kies en de hoektanden zijn geduchte wapens. Zijn gezichtsvermogen is in de schemering beter dan dat van de mens,terwijl hij ook geen last heeft van het volle daglicht.Zijn reukvermogen is nog beter dan dat van de tijger. De grote oorschelpen concentreren het geluid en stellen hem in staat hoge frequenties (tot 100 kHz) op te vangen, ook als deze zeer zacht zijn. De snorharen van een panter spelen ook een belangrijke rol. Ze veranderen van stand, afhankelijk van de activiteiten van het dier. Als de panter loopt staan ze zijdeling uitgespreid, bij het snuffelen staan ze langs de kop naar achteren en bij het aanvallen van een prooi staan ze naar voren gericht, waardoor hij zijn prooi kan aftasten en op de goede plek kan toebijten. De gegevens van de snorharen worden aangevuld met de gegevens van de ogen.



Panter



Panter

De vacht


De basiskleur van de tekening in de vacht van de panter varieert, afhankelijk van de populatie en de biotoop die wordt bewoond. De panters in een droog milieu en in halfwoestijnen hebben een lichtere, grijzere en minder sterk gevlekte vacht dan die van de dieren in een vochtig, tropisch oerwoud. Bij deze panters heeft de vacht een warmere tint en tekenen de zwarte vlekken zich beter af.In Iran is de ondergrond van de vacht grijs en in Java roestbruin kleurig. De achterkant van de oren vertoont een duidelijke witte vlek op een zwarte achtergrond en de onderzijde van de staart is meestal licht van kleur.Zwarte panters danken hun kleur aan een variatie in de pigmentatie van de huid. Binnen dezelfde worp kunnen jongen met een gevlekte en zwarte vacht voorkomen,onverschillig hoe de vachttekening van de ouders is.

Het tongbeen


Aan de onderzijde van de schedel bevindt zich bij de ingang van de luchtpijp, ter hoogte van het strottehoofd, het tongbeen. Het dient als een beweeglijk bevestigingspunt van de tongspieren.Het heeft min of meer de vorm van een omgebogen H, waarbij de dwarsstreep zeer laag geplaatst is. Bij de vertegenwoordigers van het geslacht Panthera ontbreekt één onderdeel aan elke poot van de H. Dit is vervangen door een elastisch ligament en dus beweeglijk. Hierdoor kunnen grote katachtigen brullen en niet snorren zoals een gewone kat. De sterkte van het brullen hangt af van de klankkast die wordt gevormd door de elasticiteit van het tongbeen, in combinatie met de lengte van de tong en het gehemelte, aan de ingang van het strottehoofd


Panter


Panter

Het lichaam


De lengte van het lichaam (kop en romp) kan varieëren tussen de 91 centimeter en 1.91 meter, de lengte van de staart kan van 58 centimeter tot 1.10 meter zijn. De hoogte van de schoft kan van 0.45 tot 0.78 meter varieëren.Het gewicht van een mannetje liggen tussen de 37 en 90 kilo en van het vrouwtje tussen de 28 en 60 kilo.De lichamelijke kwaliteiten van de panter zijn zeer groot: in verhouding tot zijn formaat is hij enorm sterk.Hij voelt zich zowel op de grond als in een boom thuis. Dankzij de krachtige klauwen aan zijn grote poten klimt hij gemakkelijk omhoog en hijst prooidieren van zijn eigen gewicht of zwaarder hoog in de boom.Tevens zwemt de panter uitstekend en aarzelt hij niet om het water in te gaan.