Poema Territorium


De keuze


De poema komt voor in het westen van Noord-Amerika en Midden- en Zuid-Amerika. Ook komt hij voor in het zuiden van Canada. In de afbeelding hiernaast kan je zien waar. De donkere kleur geeft dit aan. De poema kan voorkomen op grasvlaktes, in bossen op grootte hoogtes en in moerassige streken. In laaglandregenwouden en moerassen is de poema minder aanwezig door de concurrentie van de jaguar. In bergbossen en graslanden is de poema het voornaamste roofdier daarin tegen. De jaguar komt daar minder voor. Ook is de aanwezigheid van genoeg prooi belangrijk voor de keuze van territorium.


Poema
Poema

Samenstelling


De poema is een solitair levend dier die alleen tijdens paringstijd gezelschap zoekt. Het territorium van het mannetje is groter dan die van het vrouwtje. De territoria overlappen elkaar meestal enigszins. Als een mannetje in het territorium komt van een ander, op weg naar zijn eigen, zal hij niet worden aangevallen. Ze zijn redelijk verdraagzaam tegenover soortgenoten.




Markeren


De poema geeft de grens van zijn territorium aan met krabsporen op bomen. Ook sproeien ze met urine en laten hun ontlasting achter. Mannetjes maken hun markering soms door met hun achterpoten hoopjes met bladeren en modder te maken die ze met urine of ontlasting afmaken.
Poema