Fennek




Uiterlijk


De fennek is de kleinste onder de vossen. Men noemt hem ook wel de woestijnvos. Hij heeft wel de grootste oren, tot zo''n 15 centimeter. Ze zijn zelfs bijna groter dan zijn kop. Zijn staart is net zo mooi als die van de gewone vos, zijn buik is wit en zijn rug is lichtbruin. Zijn snuit is heel spits. Hij kan ongeveer 35 tot 40 centimeter groot worden en weegt tussen de 1 en 1,5 kilo. Dit kleine beestje kan ongeveer 12 jaar oud worden. De fennek heeft hele gevoelige zintuigen.
Fennek
Fennek

Woonomgeving en voedsel


Fenneks leven in Noord-Afrika, speciaal in de Sahara, in holen die ze ''s nachts graven, dit is de tijd waarop ze tot leven komen waardoor ze het kunnen overleven in die hitte. Overdag zit hij de hele tijd in het hol. Voor het graven van dat hol zoekt hij een plek uit waar de grond een beetje stevig is. Zijn woonverblijf ligt ongeveer een meter onder de grond. ''s Nachts gaat hij erop uit om te jagen. Hij eet slangen, hagedissen, insecten en woestijnmuizen. Hij speelt eerst een lange tijd met zijn prooi voor hij hem opeet. Het zijn dus zeer speelse dieren. Hij doodt zijn prooi door ze in de nek te bijten. Door het eten van die dieren krijgt hij vocht binnen, want water is zeldzaam in de woestijn. Ook door het eten van eieren van dieren en door het eten van wortels kan hij zijn dorst lessen. Hij is dus zowel roofdier als planteneter.