Alaska Wolf





Uiterlijk


De Alaskawolf kan 1 tot 1,5 meter lang worden, dit is kop en lichaam. De schouderhoogte kan tussen de 65 en 80 centimeter komen. En het gewicht tot 80 kilo, het vrouwtje is iets minder. Ze hebben een dikke vacht, dit is ook wel nodig want de temperatuur is heel laag waar hij woont.
Alaska wolf


Alaska wolf

Voortplanting


Na de paring in maart verlaat het drachtige vrouwtje de roedel om een eigen onderkomen te zoeken. Vaak graaft ze een nieuw hol, maar als de grond bevroren is, is ze meestal gedwongen om haar jongen ter wereld te brengen in een bestaand hol of in een rotsspleet. Na een draagtijd van 61 tot 63 dagen kan ze 4 tot 5 jongen werpen. Bij de geboorte zijn de jongen blind en volledig afhankelijk van hun moeder. Na een maand ongeveer kunnen ze vlees eten, dit krijgen ze van de wolven die op jacht zijn geweest. Die eten zich vol en braken het dan op voor de jongen.

Woonomgeving en voedsel


De wolf komt voor in het hele arctische gebied met uitzondering van grote aaneen gesloten ijsvlakten. Eigenlijk eten ze alle dieren die ze maar kunnen vangen. De dieren die ze onder andere eten zijn sneeuwhazen, muskusossen, kariboes en lemmingen. Doordat ze in kleine roedels wonen gaan ze met een groep op jacht als ze een grotere prooi willen vangen.
Alaska wolf

Alaska wolf

Leefwijze


De roedels zijn meestal kleine familiegemeenschappen die meestal bestaan uit een koppel, hun jongen en hun oudere nakomelingen die nog niet gepaard hebben. Binnen de roedel treden vaak 1 of 2 jongere wolven op als babysit. Ze spelen met de welpen als de moeder op jacht is. De wolven huilen om andere roedels te laten weten dat ze er zijn. Ze proberen op deze manier bij elkaar uit de buurt te blijven en een onvermijdelijk bloederig gevecht te voorkomen.