Steenarend


Uiterlijk


De steenarend heeft een forse haaksnavel. Het achterhoofd is geelbruin. De steenarend heeft het beste gezichtsvermogen van alle dieren. Hij is in staat een konijn te zien vanop 2 kilometer hoogte.De kop en hals zijn lichter van kleur dan het lijf. Het verenkleed is voornamelijk donkerbruin van kleur. Met een lengte van 75 tot 89 cm kan de steenarend 3 tot 6,6 kilo wegen. De vrouwtjes zijn over het algemeen iets groter dan de mannetjes.
Steenarend
Steenarend


Na ongeveer 5 jaar heeft de steenarend zijn uiteindelijk vacht. In die 5 jaar verliezen ze de witte vlekken op de bovenvleugel en ondervleugel. ook de witte staart verdwijnt. De staart is relatief lang. De vleugels zijn donkerbruin. De spanwijdte van de steenarend is 190 tot 230 cm.


Leefgebied en voedsel


Steenarenden leven in grote delen van Zuid-, Oost- en Noord-Europa, echter niet in West-Europa. De steenarend is van oorsprong eigenlijk een bewoner van bossen en grote veengronden. In Noord-Amerika kan het territorium van de steenarend wel 520 vierkante meter bestrijken.
Steenarend
Steenarend



Het voedsel van de steenarend bestaat voornamelijk uit aas, vogels en zoogdieren tot de grootte van een ree. De steenarend jaagt vanuit de lucht en voelt zich in wijdse gebieden het beste thuis. Het grootste deel van zijn buit pakt hij op de grond, maar soms grijpt hij ook vogels in de lucht.

Voortplanting


De vogel broedt met name in berggebieden zoals de Alpen, waar een nest gebouwd wordt in een ondiepe nis of soms een hoge boom. Jonge vogels zijn minder sterk gebonden aan gebergten en doen dan soms als dwaalgast Nederland aan. Het eerste ei van de steenarend word in Februari of Maart gelegd. Voordat het tweede ei gelegd word, begint het broeden al. Hierdoor komt het eerste kuiken 3 of 4 dagen eerder uit dan het tweede kuiken.Het jongste kuiken overleefd het maar zelden. Hij word nogal eens gedood door het oudste jong of verhongert als er te weinig voedsel is.
Steenarend