Visarend





Uiterlijk


De bovenzijde van de vogel is donkerbruin. De onderzijde en de kop zijn wit. Over het oog van de visarend loopt een brede donkere streep.Over zijn borst loopt een vage bruine band. Met een lengte van 52 tot 60 cm kan de visarend 1,1 tot 2 kilo wegen.
Visarend
Visarend



De staart is bruin en heeft donkere dwarsbanden. De visarend is een grote roofvogel met relatief lange, smalle vleugels.De onderzijde van de vleugels is wit met donkere armpennen en een donkere polsvlek. De bovenzijde is donker bruin. De vleugels zijn gebogen van boven en onder. De spanwijdte van de visarend is 145 tot 170 cm.


Leefgebied en voedsel


De visarend leeft voornamelijk bij beboste meren, rivieren of de zeekust. Het aantal visarenden in West-Europa is sterk afgenomen. Dit komt mede door vervolging door de mens en watervervuiling. In Nederland is de visarend tegenwoordig een zeldzame doortrekker, die alleen in het voor- en najaar te zien is
Visarend
Visarend


De visarend leeft voornamelijk van vis. Hierdoor word de vogel meestal vliegend boven open water gezien. De visarend jaagt soms biddend (bijna still hangend in de lucht op 1 plaats) of vliegt met trage vleugelslag over het water. Als de visarend een prooi heeft gezien, volgt er een stootduik. Waarbij de vogel de prooi met naar voren gerichte klauwen uit het water pakt. Soms verdwijnt de visarend geheel onder water.

Voortplanting


Het nest van de visarend wordt gebouwd in een grote, alleenstaande boom of aan de rand van een bos nabij water. Door de ronde onderbouw en de hoge plaats is het nest al op grote afstand te herkennen. De visarend keert vaak jaren achter elkaar terug naar hetzelfde nest. Eind April/begin Mei begint de broedperiode en kan de hele zomer duren. Per keer kan de visarend 3 tot 7 eieren leggen. De eieren komen 1 tot 7 dagen na elkaar uit. Als er te weinig voedsel is, heeft de jongste het vaak het moeilijkst.
Visarend