Zeearend


Europese Zeearend Uiterlijk


De Europese zeearend heeft een licht bruin gekleurde kop. De haaksnavel is geel van kleur en fors. De zeearend ziet 4 keer scherper dan de mens. De kop steekt vooruit en is zwaar. De rest van het lichaam is donker bruin van kleur. De poten van de zeearend zijn geel. De vrouwtjes zijn meestal groter dan de mannetjes. Dit is alleen te zien als je ze naast elkaar ziet. Ze kunnen 75 tot 90 cm lang worden en 3 to 4 kilo wegen.
Zeearend
Zeearend




De Europese zeearend heeft een korte witte staart. De vleugels van de zeearend zijn breed, rechthoekig. Het einde van de vleugels zijn sterk "gevingerd". De spanwijdte van de zeearend is van 2 tot 2,5 meter.




Amerikaanse zeearend uiterlijk


De Amerikaanse zeearend heeft een witte kop en witte kraag om de nek. De rest van het lijf is zwart. De snavel van de Amerikaanse zeearend is geel en zijn poten zijn oranje. Boven de ogen van de arend zit een extra bot waardoor de zon niet in zijn ogen schijnt. Dit geeft het dier die "strenge" blik. De jonge zeearend is geheel bruin. Volwassen vrouwtjes hebben een spanwijdte van ongeveer 2 meter, soms zelfs 244 cm. De mannetjes zijn ongeveer 25% kleiner dan de vrouwtjes.
Zeearend
Zeearend

Leefgebied en voedsel


De zeearend leeft hoofdzakelijk in de buurt van natte gebieden. Ze worden gezien langs meren, rivieren, kusten en eilanden. Mede door de invloed van de mens is de zeearend in Europa een erg zeldzame roofvogel geworden. Tegenwoordig word er veel gedaan in Midden-Europa om de zeearend als broedvogel te beschermen. Mede door deze maatregelen breidt het broedgebied van de zeearend zich steeds verder uit en in 2006 broedde de zeearend voor het eerst in Nederland.


De zeearend zoekt voedsel vanuit een zitplaats hoog in de bomen of vliegend. De zeearend eet grote vissen,watervogels (zoals meerkoeten, eenden, ganzen en duikers), zoogdieren en aas. Hij vangt de vis door laag over het water te vliegen en ze zo uit het water te pakken. Ook is het bekend dat de zeearend de prooi steelt van andere roofvogels en meeuwen.
Zeearend

Zeearend

Voortplanting


De zeearend is monogaam, dit houdt in dat ze hun hele leven bij dezelfde partner blijven. Elk jaar keren ze terug naar het nest van vorig jaar en herbouwen het. Ze bouwen hun nest van takken in de top van een boom, maar soms ook op de rotsen.Er is ooit eens een nest gevonden dat 3.000. kilo woog. Het nest was wel 6 meter diep en 3 meter breed. De nesten zitten vaak op een hoogte van 100 meter. De zeearend is gelachtsrijp als hij 4 á 5 jaar oud is. De zeearend legt 2 eieren per jaar. Tussen het leggen bevind zich enkele dagen. Hierdoor komen de eieren op verschillende dagen uit. Als er te weinig voedsel is, overleefd alleen de oudste.