Havik


Uiterlijk


De bovenzijde van de havik is bruingrijs van kleur. De onderzijde is vaalwit met dunne, donkerbruine dwarsstrepen. Door dit verenkleed lijkt de havik op de sperwer, maar is duidelijk zwaarder gebouwd. Ook de aanwezigheid van een lichte wenkbrauwstreep onderscheid de beide vogels. Jonge havikken hebben een bruinere onderzijde zonder de donkere dwarsstrepen. In plaats van de dwarsstrepen heeft hun verenkleed korte lengtestrepen. De poten zijn lang en geel van kleur. De ogen van een volwassen havik zijn oranje tot soms dieprood. Jonge havikken hebben gele ogen.Een vrouwtjes havik kan zo''n 60 cm groot worden en 1,2 tot 1,3 kilo wegen. Het mannetje is duidelijk kleiner en kan 48 cm worden en 800 gram wegen.


Havik
Havik



De havik heeft een lange staart met een witte onderzijde. Over de staart lopen een aantal donkere dwarsbanden. De vleugels zijn kort en breed, dit valt goed op tijdens de vlucht. De havik kan een spanwijdte hebben van 95 tot 125 cm.


Leefgebied en voedsel


De havik komt voor in verschillende leefgebieden zoals: bossen, bergen, woestijnen en prairy''s. Ze delen deze gebieden met de buizerd en de sperwer. Overal in Europa kun je de havik tegenkomen.
Havik
Havik



De havik jaagt met grote snelheid op vogels, behendig tussen bomen door manouvrerend en in staat scherpe bochten te maken. De prooi word in de lucht gevangen of van takken, uit nesten of op de grond. Doordat het vrouwtje groter is, vangt zij meestal ook grotere prooien. De havik jaagt op hoenderachtigen, duiven, kraaien, lijsters en zoogdieren (onder andere konijnen en eekhoorns).

Voortplanting


De havik is geslachtsrijp op een leeftijd van ca. 2 jaar. Het nest wordt op een hoge, goed verstopte plaats gebouwd,meestal op een hoogte van tussen de 5 en 15 meter. De vogel gebruikt het nest meerdere jaren achter elkaar en breidt het daarbij steeds verder uit. De 2 tot 5 eieren worden hoofdzakelijk door het vrouwtje bebroed. De broedtijd is ca. 35 dagen. Zoals bij veel roofvogels geldt bij de kuikens het recht van de sterkste. Het kleinste kuiken overleeft het dan ook vaak niet als het voedselaanbod minder is. Na ongeveer 40 dagen vliegen de jongen uit.
Havik