Ransuil



Uiterlijk


De grote oranjegele ogen van de ransuil zitten aan de voorkant van de kop en zijn omgeven door een krans van veertjes. Het meest opvallende aan de ransuil zijn de oorpluimen die meestal recht op staan. Ze kunnen echter als de vogel niet gestoord word, bijna helemaal plat worden gelegd.Tussen de ogen is de geelwitte gezichtssluier onderbroken door scherphoekige voorhoofdbevedering en witachtige wenkbrauwen.
Ransuil
Ransuil





Uiterlijk zijn mannetjes en vrouwtjes haast niet van elkaar te onderscheiden. De ransuil kan 35 tot 37 cm lang worden 210 tot 330 gram wegen.De bovenzijde van de ransuil is bruin gekleurd met lichtere vlekken. De onderzijde is licht roestgeel en is bedekt met onregelmatige lengte strepen. De ransuil kan een spanwijdte hebben van 84 tot 95 cm.

Leefgebied en voedsel


De ransuil komt voor in open gebieden met veel landschapselementen als dichte hagen, bosjes en houtwallen. Ook leven ze graag in bosachtige gebieden met naaldbomen. Overdag slaapt de ransuil in een boom , meestal vlak bij de stam. Hierdoor is het moeilijk te zggen hoeveel ransuilen en in Nederland voorkomen. In de winter rusten soms wel 100 ransuilen bij elkaar in boomgroepen op bijvoorbeeld begraafplaatsen of in parken.
Ransuil
Ransuil


De ransuil jaagt in de schemering of ''s nacht op muizen en rustende vogels. Vooral als er weinig muizen te vinden zijn in een gebied, gaat de ransuil over op vogels. De uil jaagt het liefst op grotendeels open terrein.

Voortplanting


De broedtijd van de ransuil loopt van maart tot juli. Per jaar heeft deze uil maar 1 broedsel. Na 4 weken zijn de jonge ransuilen al zelfstandig en verlaten het nest. Het nest van de ransuil bevindt zich in holtes of op verschillende hoogtes in de bomen tussen de takken.
Ransuil