Steenuil



Uiterlijk


De steenuil heeft felle gele ogen met witte wenkbrauwstrepen. De ogen staan naar voren gericht en kunnen nauwkeurig afstanden inschatten. De bovenkant van zijn brede, platte kop heeft bruine veren met lichte vlekken. De oren zitten verborgen achter de gezichtssluier en worden bedekt door kleppen.
Steenuil
Steenuil

Het verenkleed is aan de bovenzijde bruin met witte vlekken. De onderzijde is licht gekleurd met donkere streepjes. De staart van de steenuil is kort en rond. De vleugels zijn breed en afgerond. Ze kunnen een spanwijdte hebben van 54 tot 58 cm. Gemiddeld zijn vrouwtjes iets groter en zwaarder dan mannetjes, maar dit valt niet echt goed op door het verenkleed. De steenuil kan een lengte hebben van 21 tot 23 cm.


Leefgebied en voedsel


Steenuilen vinden hun oorsprong in warme, droge gebieden. In Europa komen de meeste steenuilen voor in Spanje. Ook landen als Italië, Frankrijk, Portugal en Roemenië zijn warm genoeg voor de steenuil en daar komen dus ook nog redelijk veel broedparen voor. De totale Europese populatie wordt geschat op 250.000 paar.
Steenuil
Steenuil



Op het menu van de steenuil staan insecten, regenwormen, vogels, zoogdieren en Amfibieën. Ook heeft hij geen moeite met spinnen, slakken en duizendpoten als het zo uitkomt. Vogels eet de steenuil vooral in de tijden als er weinig muizen zijn. De steenuil jaagt vanaf een uitkijkpost of op de grond.

Voortplanting


Al een jaar na hun geboorte kan de steenuil zelf jongen voortbrengen. Met tussenpauzes van meestal 2 dagen worden er 3 tot 5 eieren gelegd. In voedselrijke jaren kunnen legsels van 6 of 7 eieren worden geproduceerd. Na ongeveer 5 week dat het eerste ei gelegd is komen de eieren uit. Na ongeveer 30 dagen gaan de jongen voorzichtig naar buiten. Eind augustus/begin september worden de jongen door hun ouders het geboortegebied uitgejaagd.
Steenuil