Sabeltandtijger / Kat





De Sabeltandtijger


De sabeltandtijger wordt vaak gezien als voorloper van de tijger, maar dat is hij nochtans niet. Wel zijn ze aan elkaar verwant. Het verschil tussen tijgers en sabeltandtijgers zit vooral in de zeer lange hoektanden van de sabeltandtijger. Fossiele overblijfselen van de sabeltandtijger uit Europa en Azië behoren tot de grote zeldzaamheden.
Sabeltandtijger
Sabeltandtijger




De sabeltandtijger voedde zich vooral met de grotere oerdieren: bison, herten, elanden, wilde paarden,mastodonten en jongen van mammoeten. De sabeltandtijger was ongeveer anderhalve meter lang en had een korte staart. Het gewicht van de sabeltandtijger bedroeg zo''n 200 - 350 kilo.

De Sabeltandkat


De sabeltandkatten vormen een aparte familie binnen de Katachtigen die zich ongeveer 20 miljoen jaar geleden afsplitste van de rest. Fossielen van sabeltandkatten zijn bijna overal ter wereld gevonden. De hoektanden van sabeltanden zijn afgeplat en niet kegelvormig zoals die van katten zoals leeuwen en luipaarden.De hoektanden waren waarschijnlijk te zwak en fragiel om de prooi met kracht te steken.De overige tanden waren groter en stonden verder naar voren geplaatst dan bij de huidige katten.

Sabeltandkat
Sabeltandkat



Sabeltandkatten jaagden op grote dikhuidige prooien. Nijlpaarden, neushoorns en olifanten kwamen tijdens de ijstijd overal ter wereld voor, dus overal ter wereld was er voedsel voor de sabeltandkatten. De sabeltandkat schijnt zelfs op mammoeten te hebben gejaagd.