Orka


Uiterlijk


De orka is het water roofdier wat het makkelijkst is te herkennen. Ze zijn zwart van boven en wit onder op hun buik. Ook hebben ze een witte vlek net boven hun oog en een halve maanvormige grijze vlek achter hun rugvin, die wel 2 meter hoog kan worden. Elke orka heeft een andere tekening waardoor ze kunnen worden geidentificeerd.
De orka heeft een botte snuit met in elke kaak 20 tot 26 grote scherpe tanden. De buikvinnen zijn groot en peddelvormig.
Orka
Orka


De vrouwtjes zijn iets kleiner dan de mannetjes en kunnen tot 8,5 meter lang worden en 5 ton wegen. Terwijl het mannetje tot 9,5 meter lang kunnen worden en tot 6 ton wegen. De mannetjes zijn in een groep te herkennen aan hun spitse, hoge rugvin.

Leefgebied en voedsel


De orka leeft meestal in kleine familie-groepen, genaamd een "troep". Een kleine "troep" bestaat meestal uit één volwassen mannetje, twee of drie volwassen vrouwtjes en hun jonkies. Een grote "troep" kan bestaan uit drie of vier volwassen mannetjes met elk een paar volwassen vrouwtjes en hun jonkies. Ze hebben de voorkeur voor koeler water en worden daardoor dus ook vaak aangetroffen bij ijsschotsen. Maar ze komen voor in alle wereldzeeën. Ook zwemmen ze soms wel riviermondingen in maar zorgen dan dat ze nooit ver van de zee weggaan.De orka voelt zich zowel in open zee als in kustwateren thuis, maar heeft toch voorkeur voor diepere wateren.


Orka
Orka



De orka eet per jaar ongeveer 6 keer zijn eigen lichaamsgewicht aan voedsel. Per dag eten ze ongeveer 400 kilo. De orka jaagt in groepen. Hun voedsel bestaat onder andere uit : zeehonden, zeeleeuwen, inktvissen, schildpadden en zeevogels, maar ook is bekend dat ze haaien en penguins eten. Er is nog niks bekend over orka''s die mensen hebben aangevallen.

Voortplanting


De draagtijd van de orka is tussen de 12 en 16 maanden. De jongen van de orka worden kalveren genoemd. Bij de geboorte zijn ze gemiddeld 2,4 meter lang en kunnen 180 kilo wegen. De kalveren zogen bij hun moeder tot ze 15 maanden oud zijn. De mannetjes blijven bij hun moeder in de "troep" terwijl de vrouwtjes hun eigen "troep" vormen.Het vrouwtje is geslachtsrijp vanaf 11-13 jaar.
Orka
Orka
De orka krijgt maar 1 kalf per keer over het algemeen. Het is nog maar bekend van 2 gevallen waarin een orka 2 kalveren heeft gekregen in 1 keer. De orka is niet vaak zwanger één kalf in de 3 tot 5 jaar is gemiddeld. Soms komt het ook wel voor dat een vrouwtje 10 jaar lang geen zwangerschap heeft.De kalveren worden onder water geboren, meestal komt eerst de staart.
Na 2 a 3 maand beginnen de tanden in de bovenkaak te groeien, na 4 maanden de tanden in de onderkaak.