Lippenbeer

Het uiterlijk van de Lippenbeer


De lippenbeer dankt zijn naam aan zijn opvallende lippen. Zijn vacht is zwart met op zijn borst een witte tekening in de vorm van een hoefijzer. Hij heeft bijzonder lange sikkelvormige klauwen wat afwijkend is van andere berensoorten. Het gezicht is lichter van kleur en hun bovenste voortanden ontbreken.
Lippenbeer zittend
Lippenbeer staand tegen boom
De gemiddelde lengte van de lippenbeer is tussen de 140 en 190 centimeter. De schouderhoogte is ongeveer 75 centimeter. Het gewicht is gemiddeld 90 tot 130 kilo. Het vrouwtje is ook bij de lippenbeer kleiner dan het mannetje. Het lichaam van de lippenbeer is kort, dik en plomp. Door de jacht op de beer voor hun gal worden ze met uitsterven bedreigd.

De Lippenbeer, Leefgebied en voedsel


De lippenbeer komt vooral voor in Centraal- en Zuid-India. Zijn voorkeur gaat uit naar bossen. Indien een lippenbeer word gevangen in India worden ze meestal gebruikt als dansbeer. Momenteel zijn er duizenden dansberen voor toeristenvermaak. Helaas worden ze uitgebuit en mishandeld, daardoor worden ze ook met uitsterven bedreigd. De Sri Lankaanse lippenbeer is door de geografische afscheiding een aparte ondersoort geworden. De lippenbeer houdt geen winterslaap.
Lippenbeer op steen
Lippenbeer in een boom
De lippenbeer eet over het algemeen insecten. Termieten en mieren staan hoog op zijn menulijst. Om makkelijker bij zijn eten te komen gebruikt de beer zijn lange klauwen aan zijn voorpoten. Hij krabt de heuvel open en zuigt de beesten daarna krachtig uit hun gangenstelsel. Daarnaast eet de lippenbeer ook bloemen, fruit en honing. Doordat de beer een goeie klimmer is, kan hij het hoger opzoeken om aan voedsel te komen.

Voortplanting van de Lippenbeer


De paartijd van de lippenbeer valt vermoedelijk tussen april en juni. Al verschilt dit per leefgebied, de lippenbeer paart het hele jaar door in Sri Lanka. Na een draagtijd van 210 dagen worden er 1 tot 3 jongen geboren. Al is 3 wel zeldzaam. Het vrouwtje krijgt om de 2 á 3 jaar jongen. De zoogtijd is 24 tot 36 maanden, waarbij het vrouwtje de jongen op haar rug draagt. Vanaf ongeveer 2 á 3 jaar is het vrouwtje geslachtsrijp. Lippenberen kunnen maximaal 30 tot 35 jaar worden, in gevangenschap zelfs 40 jaar.
Lippenbeer met jongen op haar rug

Bekijk ook mijn andere website: SandraSieraden.nl

Deze website is mede mogelijk gemaakt door VoordeelHoster