Cheetah Levenswijze

De jacht van de Cheetah


Doordat de ogen van de cheetah niet zo goed zijn 's nachts, jagen ze vroeg in de ochtend of vroeg in de avond. De cheetah besluipt haar prooi tot op ongeveer 10 à 30 meter. Dan volgt de aanvalspoging van gemiddeld 20 seconden. Een aanval duurt nooit langer dan 1 minuut. Ze kunnen een snelheid halen van ongeveer 110 kilometer per uur. Op topsnelheid kunnen ze dan sprongen maken van 7 tot 8 meter. Er raakt altijd maar maximaal 1 poot de grond en vaak zelfs geen poot. Als een dier is ingehaald, werpt de cheetah deze op de grond door een slag van de voorpoot. Dan bijt zij het dier in de nek waardoor zijn luchtweg wordt afgesneden. Als het dier gestikt is sleept zij het dier naar een rustiger gelegen gebied, waar het wijfje uitrust terwijl haar jongen reeds aan het eten zijn. Ongeveer de helft van de pogingen is succesvol.
Rennende Cheetah
Etende Cheetah's

Cheetah, De maaltijd


Een cheetah eet altijd eerst de bilpartij van een prooi. Hier zitten de meeste vitaminen en mineralen in. Een vrouwtje laat altijd eerst de welpen eten, hierdoor kan het zijn dat als de prooi te klein is, ze soms 2 dagen zelf geen eten heeft. Een volwassen cheetah eet ongeveer 3 kilo vlees per dag als de jacht gelukt is en kan 10 dagen zonder water.

De prooi van de Cheetah


De favoriete prooi van de cheetah is de gazelle. Verder jagen ze nog op jonge gnoe''s, impala''s, stekelvarkens en wrattenzwijnen. Als de jacht op deze beesten niet lukt willen ze nog wel een een haas of een ander knaagdier vangen om toch te kunnen eten.
Cheetah met prooi

Bekijk ook mijn andere website: SandraSieraden.nl

Deze website is mede mogelijk gemaakt door VoordeelHoster