Gestreepte Hyena

Uiterlijk


De gestreepte hyena is veel kleiner dan de gevlekte hyena, met een gewicht van 30 - 40 kilo. Het mannetje is zwaarder dan het vrouwtje. De kop van een gestreepte hyena is fijner dan die van de gevlekte, maar de kaken en tanden zijn even sterk. De oren zijn puntig. Hij heeft een grijze vacht met zwarte strepen opzij van de kop, op de rug en op de flanken. De punt van de snuit, de keel en de onderkant van de poten zijn zwart. Lange haren op de ruggengraat en rond de hals vormen een soort kraag.
Gestreepte Hyena
Gestreepte Hyena

Voedsel


De gestreepte hyena is veel meer een omnivoor dan de gevlekte hyena en hij eet dan ook zoogdieren, vruchten , insecten en reptielen. Hij jaagt op kleine prooidieren en eet grotere in de vorm van aas. Hij is minder afhankelijk van water dan de gevlekte hyena. De hyena legt elke nacht vele kilometers af op weg naar voedsel.

Gedrag


Een gestreepte hyena leeft voornamelijk solidair of in families (ouderpaar met jongen) , in laatstgenoemde situatie zijn de vrouwtjes niet dominant ten opzichte van het mannetje.De 2 geslachten zijn goed uit elkaar te houden. Na een draagtijd van slechts 90 dagen worden de jongen geworpen in een hol. De pas geboren jongen zijn de eerste dagen blind en doof , maar hun vacht en vachttekening zijn al gelijk aan die van de ouderdieren. Het vrouwtje heeft 6 tepels om de 1 - 6 jongen per worp te voeden. Al snel brengen de ouders of de jonge dieren van de vorige worp voedsel naar het hol. Na 3 - 4 maanden worden ze gespeend. Ze hebben niet echt een territorium , maar hebben wel de neiging om de plekken waar ze soortgenoten ontmoeten te markeren. Als ze elkaar tegenkomen begroeten ze elkaar door aan hun anale klieren te laten ruiken.
Gestreepte Hyena

Deze website is mede mogelijk gemaakt door VoordeelHoster

Maak gratis je eigen website met de WebMakkie Website Maker