Hyena Uiterlijk
De kop van de Hyena
De gevlekte hyena is het eenvoudigste te herkennen aan zijn machtige kop. De hyena heeft een donkere snuitpunt en verbazingwekkend krachtige kaken. Er is geen ander dier dat in staat is net zulke ernstige beten toe te brengen. De hyena heeft 34 tanden en kiezen, hij heeft in elke kaakhelft 6 snijtanden, 2 hoektanden, 7 voorkiezen en 2 ware kiezen.Van al zijn kiezen zijn de scheurkiezen het krachtigst. Op een voorkies kan de druk 800 kilo bedragen, waardoor zelfs het zwaarste bot het begeeft. De zintuigen van de hyena zijn goed ontwikkeld, met name het gehoor en het reukvermogen. Zijn grote oorschelpen vangen een breed geluidsspectrum op en zijn ook gevoelig voor bepaalde ultrasone trillingen. De oren van de hyena zijn groot , afgerond en vaak van nature langs de rand gerafeld, zonder dat er in de geringste mate afbreuk is aan het gehoor. Zijn reukvermogen zorgt ervoor dat hij zelfs kadavers kan opsporen,waarvan de weerzinwekkende stank hem absoluut niet afstoot.


Hyena, Het lichaam
De vacht heeft een bruingele ondergrond met zwarte vlekken. De staart van de hyena is bossig en kort, kan tussen de 25.5 en 36 centimeter worden. De hyena staat bekend om zijn sardonische lach. De grootte van de kop en lichaam kan varriëren tussen 0.95 en 1.65 meter. De schofthoogte ligt tussen de 70 en 91.5 centimeter. De hyena is snel en heeft een groot uithoudingsvermogen, ondanks dat het een weinig elegante voortbeweging heeft, doordat de achterhand veel lager is dan de voorhand. Het vrouwtje is groter dan het mannetje en het gewicht ligt tussen de 40 en 86 kilo. De staart geeft de stemming van de hyena weer: opgericht verraadt hij dat het dier opgewonden is en klaar om aan te vallen, over de onderzijde van de rug omhooggeslagen duidt hij op duidelijke belangstelling voor een soortgenoot en tussen de poten teruggeslagen toont hij het verlangen om te vluchten of onderworpenheid.
De maag van de Hyena
Het spijsverteringsstelsel van de gevlekte hyena is kenmerkend voor het soort. De krachtige maagsappen en het absorptievermogen van het darmslijmvlies maken het voor de hyena mogelijk verteerbare stoffen niet alleen uit beenderen te halen, maar ook uit de uitwerpselen van andere roofdieren. Daarnaast stelt zijn maag hem in staat om als het voedsel overvloedig is in één keer aanzienlijke hoeveelheden te verslinden. Hierdoor is de hyena is staat om onder de meest uiteenlopende omstandigheden te leven.


Het geslachtsorgaan
Het is vrijwel onmogelijk om de vrouwtjes en de mannetjes hyena uit elkaar te houden. Het uitwendig geslachtsorgaan van het vrouwtje lijkt heel sterk op dat van een mannetje. De clitoris is niet van een penis te onderscheiden. Op de plaats waar het mannetje de scrotum heeft, bevindt zich bij het vrouwtje een dubbel zakje, gevuld met een vezelachtig, niet functioneel weefsel. De opening van de vagina is alleen te zien in de seksuele actieve fase.