Hyena Voortplanting

Voortplantingsseizoen van de Hyena


De hyena heeft geen bepaald seizoen waarin ze voortplanten. Het vrouwtje heeft het hele jaar door een cyclus van 14 dagen.Paarvorming is bij de hyena''s een onbekend begrip. Gedurende de paar uur dat ze vruchtbaar is, kunnen verschillende mannetjes haar dekken. Een loops vrouwtje lokt soms wel een 15-tal mannetjes die er om vechten wie het voorrecht hebben om met haar te mogen paren. Hierbij zijn ze zeer luidruchtig en laten ze steeds hun tanden zien. De uitverkorenen naderen haar heel voorzichtig en tonen op allerlei manieren hun onderworpenheid, met de kop laag en de staart tussen de poten om te voorkomen dat ze worden teruggewezen.
Parende Hyena's
Hyena met welpen

De Hyenawelpen


De draagtijd duurt bij de gevlekte hyena 110 dagen. Ze kunnen 1-3 jongen krijgen, maar meestal zijn het er 2. Bij hun geboorte wegen ze ongeveer 1.5 kilo en ze zijn betrekkelijk ver ontwikkeld. Ze hebben hun ogen al open en bezitten een effen donkerbruine vacht. Het vrouwtje gebruikt een hol dat ze zelf graaft of maakt van gegraven gangen, die oorspronkelijk van andere dieren waren, voor het werpen. Soms worden de pasgeboren jongen van verschillende vrouwtjes in 1 hol ondergebracht. De jongen verlaten het hol alleen als ze hun eigen moeder hun roept,die ze prima aan haar stem herkennen.
Na 1.5 maand verschijnen de eerste vlekken op de vacht, die geleidelijk aan wat lichter worden. Ze hebben dezelfde gevlekte vacht als de volwassen dieren na ongeveer 4 maanden. Alleen het onderste gedeelte van de poten blijft nog langer donker. De jongen worden vrij lang gezoogd, 12 tot soms 16 maanden. Hun enige voedsel vormt de melk, geleidelijk aangevuld met restjes van karkassen die door de hyena''s rond het hol worden gelegd. Een vrouwtje heeft 4 tepels en zoogt uitsluitend haar eigen kroost. De jongen zijn voorlijk en in staat hun eigen leger te graven om zich te beschermen. Na ongeveer 2 jaar is een mannetje geslachtsrijp en een vrouwtje na ongeveer 3 jaar.
Hyenawelp

Bekijk ook mijn andere website: SandraSieraden.nl

Deze website is mede mogelijk gemaakt door VoordeelHoster