Leeuw Levenswijze

De jacht van de leeuw


Het liefst jagen de leeuwen vroeg in de ochtend, dat is het koelste deel van de dag. De leeuwinnen doen het meeste werk. Zij sluipen zo dicht mogelijk naar hun prooi toe als zij kunnen, tot ongeveer 20 meter, en lanceren dan een aanval. Ze kunnen snelheden halen tot 55 kilometer per uur, maar ze hollen niet langdurig achter de prooi aan. Vaak gaan leeuwinnen samen op jacht. Een aantal gaat dan benedenwinds van een kudde in een hinderlaag liggen, terwijl een andere leeuwin zich om de kudde heen beweegt naar de bovenwindse kant. Plotseling komt ze uit haar dekking en jaagt dan de kudde in de richting van de hinderlaag. Na een goede jacht eten de leeuwen voor een paar dagen omdat ze niet weten of ze de volgende dag ook weer geluk hebben. De leeuw doodt zijn prooi door middel van een hevige klap die de nek van de prooi breekt, of door de keel dicht te bijten waadoor het dier stikt.
Leeuwin met prooi
Leeuwen eten

De leeuwen maaltijd


Ondanks dat de vrouwtjes de prooi hebben binnen gehaald, eten eerst de mannetjes.Waarbij de ingewanden als eerst aan de beurt zijn. Daarna pas zijn de vrouwtjes aan de beurt en als laatste mogen de jongen pas. De voedselnijd kan zeer groot zijn en zij die niet in staat zijn hun plaats binnen de rangorde te verdedigen zullen weldra in gevaar komen. Na de maaltijd gaan de leeuwen weer slapen en luieren zoals ze dat ongeveer 20 uur van de dag doen.

De prooi van de leeuw


Leeuwen jagen over het algemeen op grotere prooidieren zoals de gazelle, antilope, impala, zebra, buffel of giraffe. Maar soms vangen ze ook wel een kleiner dier zoals de haas. Leeuwen eten niet alleen de prooi die ze zelf hebben gevangen. Ook pakken ze wel de prooi van andere roofdieren af zoals van de hyena die zichzelf verraad door zijn "gelach".
Leeuw met prooi

Bekijk ook mijn andere website: SandraSieraden.nl

Deze website is mede mogelijk gemaakt door VoordeelHoster