Lynx Territorium

Territoriumkeuze van de Lynx


De lynx leeft veelal in bergachtig gebied en is een echte bosbewoner. In omgevallen bomen maakt hij een hol. Hij komt niet graag in open terrein. De lynx is te vinden in de bossen van Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk. Als je geluk hebt zou je er 1 kunnen zien in Zuid Limburg, maar over het algemeen komen ze in Nederland niet voor. Er is over gesproken om de lynx uit te zetten op de Veluwe, maar er is daar niet genoeg eten voor een populatie.
Drinkende Lynx
Animatie met territorium van de Lynx

Lynx heeft eigen territorium


Elk dier heeft zijn eigen territorium die in grootte kunnen variëren van 30 km2 tot meer meer dan 1000 km2. Het gemiddelde ligt ongeveer tussen de 100 tot 250 km2. Het territorium van een mannetje en vrouwtje kunnen elkaar grotendeels overlappen. Ook de territoria van 2 mannetjes kunnen elkaar gedeeltelijk overlappen, maar dan houden ze zich wel in verschillende delen op zodat ze elkaar niet kunnen treffen. De grootte van het territorium van het mannetje hangt onder andere af van de verdeling van de vrouwtjes, terwijl het voor het vrouwtje bepaald word door voedselfactoren. De donkere kleur in de animatie is waar de lynx voor komt.

Afbakenen van territorium doo de Lynx


De lynx bakent zijn territorium af met geurvlagen en met visuele sporen. Het kan zijn dat de lynx zijn uitwerpselen ervoor gebruikt of met krabsporen. De lynx krabt dan met zijn nagels in bomen wat door een andere lynx word gezien en die weet dan dat hij in een ander zijn territorium komt. Ook maken lynxen geluid. Het lijkt een beetje op de geluiden van de kat. Zo kunnen ze met elkaar communiceren.
Zittende Lynx

Bekijk ook mijn andere website: SandraSieraden.nl

Deze website is mede mogelijk gemaakt door VoordeelHoster