Poema Voortplanting

Paringsritueel


De poema heeft geen bepaalde tijd waarin ze paren. Door homonale veranderingen in de urine van het vrouwtje, weet het mannetje of ze toe is aan paren. Een mannetje paart met verschillende vrouwtjes. Als een mannetje in het territorium van een ander komt, kan hij de jongen vermoorden zodat het vrouwtje mischien weer wil paren.
Poema
Poema

De jongen


De draagtijd van de poema duurt tussen de 82 tot 96 dagen. Voor de geboorte van de jongengebruikt de poema een hol tussen de rotsen of dicht struikgewas. Daar krijgt ze 1 tot 6 jongen, 3 is het gemiddelde. De jongen zijn blind als ze op de wereld komen, na 2 week gaan de oogjes open. Ze wegen bij hun geboorte 220 tot 250 gram en hebben zwarte vlekken in hun vacht. Deze vlekken beginnen te verdwijnen na 6 maanden en na een jaar zijn ze helemaal verdwenen.
De jongen gaan na 6 week mee met hun moeder op jacht. Ze worden tot 3 maanden gezoogd. De jongen zijn met 2 jaar geslachtsrijp en verlaten ze hun moeder. In die tijd leren ze hun eigen territorium te maken. De jongen uit 1 nest blijven vaak nog een aantal maanden bij elkaar
Poema

Bekijk ook mijn andere website: SandraSieraden.nl

Deze website is mede mogelijk gemaakt door VoordeelHoster