Tijger Levenswijze

De jacht


De tijger jaagt niet overdag, maar tegen de avond, En in de nacht sluipt hij zachtjes rond, bijvoorbeeld op plekken waar andere dieren komen drinken. Vanachter een struik of een boom wacht hij rustig zijn kans af en springt dan ineens te voorschijn. Tijdens die sprong gebruikt hij zijn staart om in evenwicht te blijven. tijgers jagen niet in het open veld, daar zijn de meeste dieren hem te snel af. De tijger besluipt zijn prooi en slaat die met zijn voorpoten tegen de grond, waarna hij zijn slachtoffer doodt met een dodelijke beet in de nek of strot. Voor hij gaat eten sleept hij het dode dier naar een rustige plek.
Tijger
Tijger
De resten verbergt hij voor zijn volgende maaltijd. Over een grote prooi kan een tijger wel 4 dagen doen. Zo lang het niet op is, blijft de tijger in de buurt. Gemiddeld vangen tijgers eens in de 8 dagen een prooi. Als ze een achtervolging inzetten ,lukt het hen maar 1 op de 20 keer om een prooi te overmeesteren, want tijgers gaan nooit lang achter een prooi aan.

De prooi


De tijger heeft voornamelijk grote prooidieren, zoals zwijnen, herten, antilopen en runderen.Een tijger kan makkelijk een wildzwijn van 120 kilo dragen en zelfs een koe van 200 kilo verslepen. Soms vergrijpen ze zich aan koeien of geiten van de lokale boeren en zelfs mensen worden wel aangevallen, al is dit ook vaak uit zelfverdediging. Een tijger heeft gemiddeld zo''n 5 kilo vlees per dag nodig, maar een uitgehongerde tijger kan zo''n 25 kilo vlees in één keer verorberen.
Tijger
Tijger
Door de enorme kracht van zijn spieren kan de tijger dieren doden die tweemaal zo groot zijn als hijzelf, zoals buffels en jonge olifanten. Als een tijger echt uitgehongerd is, eet hij desnoods vruchten en gras. Als de jacht echt niet lukt, neemt de tijger ook genoegen met stekelvarkens, kleine knaagdieren, vogels, waterschildpadden, kikkers, krabben of eet zelfs sprinkhanen, vogeleieren of bessen om zijn honger te stillen. Hij vernedert zich soms zelfs zover, dat hij een panter zijn buit afpikt.

Bekijk ook mijn andere website: SandraSieraden.nl

Deze website is mede mogelijk gemaakt door VoordeelHoster