Tijger Territorium

De keuze


Tijgers voelen zich overal thuis, als er maar genoeg prooidieren , water en de nodige dekking in bos of struikgewas is. Het maakt niet uit of zijn woongebied nu koud of warm is, in de vlakte ligt of juist in de bergen, de tijger past zich overal aan. Daardoor kun je tijgers vinden in de bergbossen van Oost Siberië, in de rietvelden van China of in de regenwouden en natte mangrove bossen in India en zuidoost Azië. De tijger is dol op zwemmen, het water zorgt voor afkoeling van de tropische hitte en dient ook als schuilplaats waaruit ze het wild kunnen bespieden. Als er genoeg prooidieren zijn, blijft een tijger zijn territorium jarenlang trouw.
Tijger
Tijger

Eigen territorium


De tijger heeft een solitair bestaan met ieder een eigen territorium. Het territorium van een vrouwtjestijger is gemiddeld zo''n 15 km2 groot, terwijl die van een mannetje veel groter is en vaak dwars door de territoria van meerdere vrouwtjes heen loopt. Het territorium is voor het overleven van een tijger van groot belang, want doordat hij steeds door hetzelfde gebied beweegt, raakt hij vertrouwd met zijn omgeving. Daardoor weet hij waar hij het beste kan jagen of waar hij moet uitkijken voor rivalen. Vooral voor een vrouwtje met jongen is een bekende omgeving van levensbelang. Ze weet waar ze zich het beste kan nestelen en kan meer tijd met haar jongen doorbrengen, omdat ze minder tijd nodig heeft om te jagen. En de jongen hebben een veilige plek om te spelen en hun jachttechnieken te oefenen.

Afbakenen


De tijger bakent zijn territorium af door samen met hun urine een geurstof met opgeheven staart krachtig tegen de bomen te sproeien. Ook geven ze kopjes en markeren boomstammen door ze stuk te krabben. De tijger loopt geregeld de grenzen van zijn territorium af om zijn geur - en merksporen te vernieuwen. Wanneer deze niet vernieuwd zijn, gaan soortgenoten ervan uit dat het gebied niet meer bewoond is en nemen het gebied zelf in beslag.
Tijger

Bekijk ook mijn andere website: SandraSieraden.nl

Deze website is mede mogelijk gemaakt door VoordeelHoster