Tijger Voortplanting

Voortplantingsseizoen


Het seizoen waarin tijgers voortplanten is in de late winter of het vroege voorjaar. Als een tijgerin krols is, gaat ze op zoek naar een partner. Met geluiden en geuren probeert ze een mannetje te lokken. Alleen dan blijven een mannetje en een vrouwtje bij elkaar. Dit kan ongeveer een maand duren, ze blijven dan nog wel voor eigen rekening op jacht gaan. In tegenstelling tot leeuwen, leven tijgers altijd alleen. Dit heeft te maken met voedselvoorziening en de jachtwijze van de tijger. De tijgers paren heel kort meerdere keren per dag. Als de welpen zijn geboren is het mannetje allang vertrokken. Dat is maar beter ook want als er een mannetje in de buurt komt is het jong in gevaar en moet de moeder hem met veel gevaar voor eigen leven beschermen.
Tijger
Tijger

De welpen


Na ongeveer 100 dagen bevalt het vrouwtje van haar jongen. Ze kan een nest krijgen met 2 tot 4 jongen.Ze worden in een leger grootgebracht (dat is een soort groot nest op de grond, meestal tussen de struiken). Als ze geboren worden wegen ze tussen de 790 en 1610 gram Ze hebben dan de oogjes nog dicht; die gaan pas open tussen de 5de en 12de dag. Het kleintje ziet eruit als een pluizig bolletje. Twee maanden lang worden ze uitsluitend met melk gevoed, al blijft de moeder ze zogen tot ze vijf, zes maanden oud zijn. Na 8 weken krijgen ze vlees van de dieren die de moeder voor hen jaagt. Jagen en op de kleintjes letten is voor de moeder een lastige combinatie, zeker als de kleintjes nog erg jong zijn. De moeder staat er helemaal alleen voor, het mannetje bemoeid zich niet met de opvoeding.
Wanneer de jongen bijna een jaar oud zijn, gaan ze zelf op jacht. De jongen leren zwemmen spelenderwijs van hun moeder. Kort na de geboorte kunnen ze zich al spartelend boven water houden. Binnen de kortste keren veranderen ze in echte zwemkampioenen.Als de tijgerwelpen een half jaar oud zijn, mogen ze met moeder voor het eerst mee op jacht. Rond de leeftijd van elf maanden gaan jonge tijgers voor het eerst zelfstandig op jacht, al duurt het dan nog wel een tijdje voor ze een grote prooi alleen kunnen verschalken. Als de welpen twee tot drie jaar oud zijn, verlaten de jongeren hun moeder en gaan ze op zoek naar een eigen jachtgebied.
Tijger

Bekijk ook mijn andere website: SandraSieraden.nl

Deze website is mede mogelijk gemaakt door VoordeelHoster