Vos Uiterlijk

De kop


De vos heeft grote puntige oren, geaccentueerd met zwarte haren. Ze kunnen 7 tot 11 centimeter groot zijn. Een spitse snuit die een zwart witte indruk maakt met lange snorharen.Zijn ogen zijn relatief groot voor zijn typische, driehoekig gevormde kop en zijn pupillen staan enigszins scheef geplaatst. De achterkant van de ogen is bedekt met een reflecterende laag, waardoor de lichtgevoeligheid van het vossenoog sterk toeneemt. Hierdoor is het net of de ogen licht geven als een vos ''s nachts in de brandende koplampen van een auto kijkt. Er wordt aangenomen dat vossen bij extreem weinig licht (''s nachts) nog vrij goed kunnen zien. Snorharen en wimpers spelen een belangrijke rol in het leven van de vos. Ze helpen de vos bij het verkennen van dicht struikgewas en/of nauwe doorgangen, de snorharen overspannen de gehele breedte van het lichaam.
Vos
Vos

De vacht


De vacht van een vos kan zeer dicht zijn en verschilt per omgeving. In woestijnen wonende soorten hebben een gele vacht. De in bossen wonende vossen hebben daarin tegen een meer rode vacht. Deze komt meer in onze streken voor. Ook verschilt de kleur per seizoen, in de winter is de kleur donkerder.De rode vos word dan meer bruingrijs. De punt van de staart is vaak voorzien van een witte kleur. De poten zijn geaccentueerd met zwarte haren en de keel en buik zijn wit van kleur.

Het lichaam


De vos is niet zo groot en heeft korte poten. Een vos word ongeveer 58 tot 85 centimeter lang, kop en romp. Er is weinig verschil tussen het mannetje en het vrouwtje. Het mannetje( rekel genaamd, vrouwtje heet moervos) is alleen wat groter, en het heeft lange, lichte haren op de wangen. De schouderhoogte van de vos kan 35 tot 40 centimeter worden. De staart kan 29 tot 48 centimeter lang worden. Door een gewicht van 4 tot 10 kilo ( gemiddeld 6 kilo) is de vos niet veel groter dan een gewone huiskat. De vos kan een snelheid halen van 6 tot 13 kilometer per uur in draf en maximaal ongeveer 50 kilometer per uur.
Vos

Bekijk ook mijn andere website: SandraSieraden.nl

Deze website is mede mogelijk gemaakt door VoordeelHoster