Wolf Levenswijze

De roedel


De wolf leeft in een groep die de roedel genoemd word. De roedel kan bestaan uit 6 tot 15 dieren, dit ligt aan het jaargetijde en de aanwezigheid van prooi. Binnen die roedel is een soort ladder in belangrijkheid. Bovenaan die ladder staat de Alpha reu. Alle andere wolven moeten hem gehoorzamen. Hierna komt zijn vrouw de Alpha teef. Daarna komen de andere volwassen wolven. Dan hebben we de jonge wolven ( kinderen en tieners) en bijna onderaan de welpjes.
Wolf
Wolf
Helemaal onderaan hebben we de underdog. Deze wolf hoort er niet helemaal bij en is het pispaaltje van iedereen. Hij is de zwakste van de hele roedel en heeft niks te vertellen. Toch is hij belangrijk omdat de roedel zijn frustraties op hem kan afreageren, blijft de roedel stabiel. Hij moet alles over zich heen laten komen en mag helemaal niks terug doen. Doet hij dat wel dan wordt hij gedood of uit de roedel gezet, wat op zich ook neer komt op de dood, want een wolf kan niet in leven blijven als hij alleen is. Aan de staart van de wolf kan je zien hoe hij zich voelt. De underdog en Alpha reu zijn zo ook goed uit elkaar te houden. De bovenste is de dominante wolf, de tweede is van een onderdanige wolf. Daaronder zit een wolf die zich bedreigd voelt en als laatste een ontspannen wolf.

De jacht


De roedel jaagt bijna altijd met een groep. Dit moet wel omdat de prooi erg groot en zwaar kan zijn. Ze proberen een dier uit een kudde te isoleren en naar andere wolven te drijven die in een hinderlaag liggen. Deze gezamenlijke jacht vereist intelligentie en samenwerking. Helaas werkt het niet altijd. Zelfs na een tiental aanvallen achter elkaar kan het gebeuren dat de groep er niet in slaagt een sterk en alert prooidier neer te halen. Bij het jagen leggen de wolven soms wel zo''n 60 kilometer per dag af. De wolf vangt zijn prooi door die in de nek te bijten. Bij kleinere dieren schudt hij ze heen en weer totdat de nek breekt.
Wolf
Wolf

De maaltijd


Ook tijdens het opeten van de prooi is het weer duidelijk wie de baas binnen de roedel is. De dominante Alpha reu eet als eerst, daarna mag zijn vrouwtje en dan de andere volwassenen. De jonge wolven en de welpen mogen weer voor de underdog aan de beurt is. Het laatste beetje is voor hem.

De prooi


De wolf eet over het algemeen konijnen, muizen en soms grotere dieren zoals elanden en bizons. Als ze last hebben van een hongersnood willen ze ook nog wel slangen, wormen, slakken en meikevers opeten. Dat doen ze echter alleen als ze echt hele erge honger hebben. Als de groep niet in staat is om dieren te pakken te krijgen kan het zijn dat ze knollen, bessen of wortels eten. Hij zal niet snel een mens aanvallen omdat het hele schuwe dieren zijn.
Wolf

Bekijk ook mijn andere website: SandraSieraden.nl

Deze website is mede mogelijk gemaakt door VoordeelHoster