Wolf Territorium

De keuze


Wolven komen voor in delen Rusland, Alaska en Canada. Door toedoen van de mens waren ze een poos weg, maar gelukkig zijn ze ook weer te vinden in Europa. Onder andere in Spanje, Portugal, Italië, Finland en Griekenland. Ze wonen meestal in koude gebieden.
Wolf
Wolf

Afbakenen


Ook de wolf bakent zijn territorium af door middel van geurvlagen. Urineren op opvallende, uitstekende plekken zoals bomen, bosjes of hoge graspollen is de meest voorkomende. Ook het deponeren van uitwerpselen is niet ongebruikelijk. De wolf heeft onder de voetzolen ook geurklieren die hij door middel van achterwaarts schoppende bewegingen in werking stelt. Deze manier kan nog een tweede functie hebben, al is het nog niet wetenschappelijk aangetoond. De geurvlagen worden op deze manier over een groter oppervlak verspreid, waardoor de werking van de markering waarschijnlijk wordt vergroot. Het zou ook kunnen dat het de bedoeling is om een visuele markering aan te brengen. Door de achterwaartse beweging komen krabsporen op de grond, die door andere dieren kunnen worden waargenomen met de ogen. De aangebrachte geursporen verliezen na gemiddeld 14 dagen hun functie en daarom is het dus noodzakelijk om steeds opnieuw geursporen aan te brengen. Bij regen zal het nog vaker moeten gebeuren. Aan de markeringen kunnen vreemde wolven de status van de roedel aflezen. Wat de leeftijd van de roedel is, de geslachtsverhouding, of er jongen zijn enzovoorts. Een naburige roedel zal zelden de grenzen van een territorium overschrijden, zeker als die grens al vele generaties hetzelfde is.

Huilen


Als wolven huilen heeft dat verschillende betekenissen, het kan bedoeld zijn als contactgeluid. Hierdoor kunnen de leden van de roedel contact met elkaar houden ondanks soms noodzakelijke grote afstanden onderling. Of het in koor huilen, wat een bindende sociale betekenis heeft. Het dient ook voor contact met andere groepen wolven. Als de eerste wolf begint te huilen, vallen de anderen meteen in.
Wolf

Bekijk ook mijn andere website: SandraSieraden.nl

Deze website is mede mogelijk gemaakt door VoordeelHoster