Wolf Voortplanting

De voortplanting


Het seizoen van de voortplanting begint voor de wolf midden in de winter. Alleen dan is de wolf vruchtbaar. De wolven leven jarenlang samen en hebben een partner voor het leven. De voortplanting vindt meestal plaats tussen het mannetje ( Alpha Reu) en vrouwtje (Alpha teef) die het hoogst in de rang staan. Meestal zijn deze reu en teef de sterkste, intelligentste en meest ervaren dieren uit de roedel. Omdat dit tweetal het sterkst en dus ook het gezondst is mogen alleen zij welpjes krijgen. Zo zorgt de roedel voor een sterk nageslacht. En dit is weer gericht op het in stand houden van het soort.
Wolf
Wolf

De welpen


Na een zwangerschap van 9 weken komen de welpen op de wereld. De wolf kan een nest werpen van 3 tot 10 jongen. Het wijfje brengt ze ter wereld in een hol dat daarvoor is gegraven.Het mannetje bewaakt in eerste instantie slechts het nest en brengt voedsel naar de moeder. Hij bemoeit zich niet met de verzorging.
Na 21 dagen verlaten de jonkies het hol. Ze maken dan ook kennis met hun vader. Hij gaat dan erg hardhandig met ze om. Niet om ze expres pijn te doen, maar om te kijken of de kleintjes zich kunnen onderwerpen aan de baas, hemzelf dus. Als een welp zich niet kan onderwerpen is hij in wezen dus asociaal en niet geschikt om te leven in de roedel. De welp word dan ook meteen dood gebeten. Als ze zich wel kunnen onderwerpen mogen ze gelijk terug naar hun moeder. Na 2 tot 3 maanden zijn de jongen zo groot dat ze voor het eerst mee kunnen op de jacht. Pas in het volgende voorjaar hebben ze genoeg geleerd om zelfstandig te zijn.
Wolf

Bekijk ook mijn andere website: SandraSieraden.nl

Deze website is mede mogelijk gemaakt door VoordeelHoster