Vale Gier (roofvogel)

Uiterlijk


Het verenkleed van de vale gier is hoofdzakelijk donkerbruin, terwijl de kop en de hals wit van kleur zijn. Tussen de hals en het lichaam is een witte verenkraag. De snavel is licht hoornkleurig. De borst en buik zijn rossig van kleur. De poten van de vale gier zijn kort en lichtroze van kleur. De vale gier kan 95 tot 110 cm lang worden en een gewicht hebben van 6 tot 10 kilo.
Vale Gier
Vale Gier
De staart van de vale gier is donkerder tot zwart.De vleugels van de vale gier zijn breed, lang en bruinachtig van kleur. De slagpennen zijn donkerder tot zwart. Slagpennen zijn de "dragende" veren op de vleugels waarmee gevlogen wordt. De spanwijdte kan van 230 tot 270 cm zijn.

Leefgebied en voedsel


De vale gier geeft de voorkeur aan droog, bergachtig land. Ook komen ze wel voor in de laaglanden. In Europa komt de vale gier voor in Spanje, Portugal en Frankrijk. Het is een groepsvogels die veelal op 1 plaats leeft in kolonies. Die kolonies kunnen bestaan uit wel 100 paren.
Vale Gier
Vale Gier
De vale gier is een sociaal soort; de vogel jaagt in groepen.De vale gier zoekt al vliegend naar karkassen van dieren zoals runderen. En is daardoor dus een aaseter al behoort het soort tot de roofvogels. De vale gier eet voornamelijk de spieren en de ingewanden. Door de lange nek zonder veren kan de gier zijn kop redelijk ver in het kadaver steken zonder te blijven haken.

Voortplanting


Het nest van de vale gier wordt gemaakt van droge takken en is bekleed met dunne twijgen en droog gras. Soms ligt het nest op de grond maar meestal bouwen ze het nest op moeilijk toegankelijke rotsen. De vale gier is monogaam en blijven de rest van hun leven bij elkaar. Ze leggen maar 1 ei per jaar, tussen Januari en Maart. Deze is roodbruin gevlekt. Het ei word in 50 tot 52 dagen uitgebroed. Het jong blijft tot een half jaar in het nest.
Vale Gier

Bekijk ook mijn andere website: SandraSieraden.nl

Deze website is mede mogelijk gemaakt door VoordeelHoster