Buizerd (roofvogel)

Het uiterlijk


Het verenkleed van de buizerd kan verschillen van roomkleurig tot donkerbruin. Het bovengedeelte is effen en aan de onderkant zijn verschillende dwarsbanden getekend. De buizerd heeft 5 belangrijke veren: de handpen, de armpen, staartpen midden, staartpen buiten en de onderhanddekveer. De buizerd heeft naast een donkere eindband, nog 8 tot 10 smalle donkere dwarsbanden op zijn relatief korte, brede staart.
Buizerd
Buizerd
De buizerd heeft een totale lengte van kop tot staart van ongeveer 51 tot 57 centimeter. En heeft een spanwijdte van ongeveer 113 tot 128 centimeter.Mannetjes en vrouwtjes zijn alleen naast elkaar te herkennen. Bijvoorbeeld als ze samen rondcirkelen, het vrouwtje is over het algemeen iets groter dan het mannetje.

Leefgebied en voedsel


De buizerd is 1 van de meest voorkomende roofvogels in de Benelux. In de afgelopen jaren zijn ze in onze streken ongeveer verdrievoudigd in aantal. Ze hebben de voorkeur voor bosrijke gebieden, aan de grens van het bos en de weide kun je ze regelmatig zien zitten op een paaltje of een hek. Het habitat varieert van berggebieden tot laaglanden.
Buizerd
Buizerd
De buizerd eet wat voorhanden is, daardoor hebben ze ook een brede verspreiding. Het dier wat het meest in een gebied voorkomt , vormt voor de buizerd zijn hoofdvoedsel. Konijnen, kleine vogels, kikkers, muizen en zelfs soms vissen staan op zijn menu. Ook eet hij wel eens verkeersslachtoffers. Indien de buizerd een prooi ziet, duikt hij er als een baksteen op af.

Voortplanting


Het nest van de buizerd is hoog in de bomen en wordt gemaakt van dode takken, met daarop dennentakken en lariks. Het wordt een horst genoemd.Im mei legt een vrouwtje 2 tot 4 eieren. De kleur van de eieren is witachtig met bruine vegen en vlekken. Na een broedtijd van 28 tot 31 dagen komen ze uit. Net als bij andere roofdieren heeft het eerste jong de meeste overlevingskansen. Bij onvoldoende voedsel, sterft het zwakste jong en wordt uit het nest gegooid, of opgegeten door de rest. De jongen blijven 6 tot 7 weken in het nest en hebben een witte bles op het achterhoofd. Na 3 jaar is de buizerd geslachtrijp. De maximale leeftijd in het wild is 26 jaar en in gevangenschap 30 jaar.
Buizerd

Bekijk ook mijn andere website: SandraSieraden.nl

Deze website is mede mogelijk gemaakt door VoordeelHoster