Amerikaanse Torenvalk (roofvogel)

Uiterlijk


De amerikaanse torenvalk is een kleine roofvogel en kan een lengte hebben van 23 tot 30 cm en 100 tot 125 gram wegen.Het mannetje van de amerikaanse torenvalk heeft een blauw-grijze kop met roestbruine kruin, nek, rug en staart. Hij heeft zwarte vlekken op flank en schouderblad. Het vrouwtje heeft een bruingestreepte vuile-gele borst. De nek, rug en staart zijn roestbruin. Een onvolwassen Amerikaanse torenvalk heeft een gestreepte borst en een roestbruine rug met veel banden.De amerikaanse torenvalk heeft een korte, donkere, kromme snavel. Opvallend zijn de witte wangvlekken.
Amerikaanse Torenvalk
Amerikaanse Torenvalk
De staart van het mannetje heeft een brede zwarte band en een smalle witte eindband. Zijn vleugels hebben blauwgrijze dekveren. De vliegveren zijn donker en hebben aaneengesloten bleke vlekken. De staart van het vrouwtje heeft even brede zwarte banden en een witte eindband. De amerikaanse torenvalk heeft lange puntige vleugels en een lange staart. De spanwijdte kan van 50 tot 62 cm meten.

Leefgebied en voedsel


De Amerikaanse torenvalk komt zoals zijn Nederlandse naam het al zegt van oorsprong uit Amerika. Hun leefgebied is sterk gevarieerd en gaat van o.a. parken, plantsoenen, bosranden, heuvels, woestijnen maar eveneens langs autosnelwegen. Om te jagen hebben ze behalve open ruimte ook hoge zitplaatsen nodig.
Amerikaanse Torenvalk
Amerikaanse Torenvalk
De amerikaanse torenvalk is ook “biddend” waar te nemen. Hij creeert voor zichzelf een jachtpositie van waaruit hij een goed overzicht heeft en een hoog startpunt voor als er zich een kans voordoet. Ook kan de vogel uren op een hoge uitkijkpost zitten en zo de omgeving afzoeken naar geschikte prooien. Amerikaanse torenvalken vangen kleine tot grote insekten, reptielen en amfibiën, zoogdieren en ook vogeltjes komen in het menu voor. Uiteraard zullen ze de laatste hoofdzakelijk in de lucht achtervolgen en grijpen.

Voortplanting


De amerikaanse torenvalk legt 3 tot 7 eieren. De eieren worden om de andere dag gelegd. Ng voor het laatste ei gelegd is, is het vrouwtje al aan het broeden. Ze leggen hun eieren in spechtenholen, natuurlijke grotten en kloven in rotsen en ook in kunstmatige nestkasten. Na ongeveer 30 dagen zullen de eitjes uitkomen. Doordat de eieren op verschillende dagen zijn gelegd, zal er verschil in grootte zijn tussen de jongen. Indien er voedselschaarste is, zal de jongste het minst krijgen en waarschijnlijk sterven. Hierdoor is er weer meer te eten voor de anderen.
Amerikaanse Torenvalk

Bekijk ook mijn andere website: SandraSieraden.nl

Deze website is mede mogelijk gemaakt door VoordeelHoster