Gestreepte Dolfijn

Uiterlijk


De gestreepte dolfijn dankt zijn naam aan de donkere strepen op de zijkant. De meest opvallende is de brede donkere blauwzwarte streep die van oog tot anus loopt.Deze streep scheidt de kleuren van de onderkant en bovenkant. De onderkant is lichtroze of wit. Verder heeft hij nog donkere strepen tussen zijn oog en flipper, deze loopt door de roze-witte kleur. En nog vanaf zijn oog tot achter de buikvin er net boven. Ook deze loopt door de roze-witte kleur. Rond de strepen is de kleur lichtblauw. De rug van de gestreepte dolfijn is donker blauwgrijs, net als zijn bek.
Gestreepte Dolfijn
Gestreepte Dolfijn
Zijn snuit is lang en smal, in elke kaak heeft hij 43 tot 50 tanden.De rugvin is gebogen en lang, de buikvinnen zijn smal en lang. Een volwassen mannetje kan tussen de 1,90 tot 2,60 meter worden en vrouwtjes tussen de 1,90 en 2,10 meter. Volwassen gestreepte dolfijnen kunnen tussen de 90 en 150 kilo wegen.

Leefgebied en voedsel


De gestreepte dolfijn komt voor op open zee in alle gematigde en warmere wateren. Onder andere in de Middellandse Zee en Atlantische Oceaan. De gestreepte dolfijn leeft in groepen van 5 tot 300 dieren, soms kunnen groepen zich samenvoegen tot zo''n 3000 dieren. Het kan voorkomen dat er ook gewone dolfijnen in deze groepen zitten. De onvolwassen dolfijnen leven meestal apart van de volwassen dolfijnen.
Gestreepte Dolfijn
Gestreepte Dolfijn
Het voedsel van de gestreepte dolfijn bestaat onder andere uit vissen, inktvissen en schaaldieren.Een gestreepte dolfijn kan tot 200 meter diep duiken en jaagt daar door gebruik van echo op schaaldieren zoals garnalen, lantaarnvissen en kleine pijlinktvissen. In de middellandse Zee eten ze vooral inktvis, in de Atlantische Oceaan vis. Helaas worden ook de gestreepte dolfijnen soms gevangen in de netten van vissers en verdrinken ze.

Voortplanting


Na een draagtijd van 10 tot 13 maanden krijgt de gestreepte dolfijn 1 jong. Bij de geboorte weegt het jong ongeveer 11,3 kilo en is 90 centimeter tot 1,10 meter lang.De gestreepte dolfijn krijgt eens per 4 jaar een jong. Het jong drinkt bijna 16 maanden bij zijn moeder. Per leefgebied verschilt het voortplantingsseizoen voor de gestreepte dolfijn. In de Middelandse Zee alleen in de herfst terwijl het in de Atlantische Oceaan in de lente en herfst is.Tijdens het voortplantingsseizoen leven mannetjes en vrouwtjes samen, terwijl er vermoed word dat ze de rest van het jaar gescheiden leven.
Gestreepte Dolfijn
Gestreepte Dolfijn
Meestal zijn de gestreepte dolfijnen rond de 9 jaar oud als ze geslachtsrijp zijn, maar dit is afhankelijk van een aantal dingen. Van hun geslacht, lengte en leefgebied: mannetjes in de Middellandse Zee zijn geslachtsrijp als ze 2,05 meter lang zijn, vrouwtjes als ze 1,90 meter lang zijn. In de Atlantische Oceaan zijn de mannetjes geslachtsrijp als ze 2,05 lang zijn en vrouwtjes als ze 2 meter lang zijn.

Bekijk ook mijn andere website: SandraSieraden.nl

Deze website is mede mogelijk gemaakt door VoordeelHoster