Gevlekte Dolfijn

Uiterlijk


De gevlekte dolfijn heeft zoals de naam al zegt vlekken op zijn huid. Bij de geboorte zijn deze vlekken er nog niet maar worden steeds duidelijker en groter naarmate de dolfijn ouder word.Rond de ogen heeft de gevlekte dolfijn zwarte cirkels. Op zijn rug, van snuit tot vlak onder zijn rugvin heeft de gevlekte dolfijn een grote donkergrijze vlek. Deze vlek bedekt de helft van de zijkanten. De rest van zijn zijkanten zijn lichter van kleur en zijn buik is wit. Vanaf de voorvinnen tot zijn mondhoeken lopen zwarte strepen.
Gevlekte Dolfijn
Gevlekte Dolfijn
De bek van de gevlekte dolfijn heeft boven en beneden 40 kegelvormige kleine tanden en is smal. De lippen en uiteinde van volwassen dolfijn zijn wit, dit is duidelijk te zien bij de soort die voorkomt in de stille oceaan, bij andere soorten minder duidelijk. De flippers van de gevlekte dolfijn lopen spits toe en zijn slank, net zoals de staartvin. De rugvin is sikkelvormig en hoog.Alle soorten van de gevlekte dolfijn zijn klein en smal al zijn er verschillen per gebied waar ze voorkomen. Volwassen gevlekte dolfijnen kunnen tussen de 1,70 tot 2,3 meter lang worden met een gewicht tussen de 100 tot 140 kilo.

Leefgebied en voedsel


De gevlekte dolfijn komt voor in voornamelijk wateren die het hele jaar boven de 22 graden C zijn. Dat is dus in alle tropische en subtropische zeeën. De dieren die leven in kleine groepjes. De gevlekte dolfijn word ook regelmatig gezien in grote scholen die soms wel uit duizenden dieren kunnen bestaan.In deze scholen kunnen ze ook samen leven met een andere dolfijnsoort, de spinnerdolfijn.
Gevlekte Dolfijn
Gevlekte Dolfijn
De gevlekte dolfijn jaagt vooral op kleine vissen die aan de oppervlakte zwemmen zoals de makreel en vliegende vissen, garnalen en inktvissen. Doordat de gevlekte dolfijn vaak bij scholen tonijn zwemmen, worden ze regelmatig gevangen in de netten van vissers en verdrinken dan.

Voortplanting


Het voortplantingsseizoen van de gevlekte dolfijn is in de lente of in de herfst. De draagtijd is tussen de 9 en 12 maanden. De jongen worden meestal geboren in mei of september. Bij de geboorte is een jonge gevlekte dolfijn tussen 80 centimeter tot 1,20 meter lang. Het jong blijft bij zijn moeder tot hij ongeveer 20 maanden oud is en zoogt tot hij 12 maanden oud is.
Gevlekte Dolfijn
Gevlekte Dolfijn
Vrouwtjes zijn eerder geslachtsrijp dan de mannetjes, vrouwtjes tussen de 9 tot 12 jaar oud en ongeveer 1,80 meter lang zijn. Mannetjes pas als ze 12 tot 14 jaar oud en ongeveer 1,90 meter lang zijn. In de tropische zeeën zijn ze gemiddeld een jaar eerder geslachtsrijp. Het zijn speelse actieve dieren die regelmatig uit het water opspringen, salto''s maken, met hun staart op het water slaan en surfen op de golven.

Bekijk ook mijn andere website: SandraSieraden.nl

Deze website is mede mogelijk gemaakt door VoordeelHoster