Griend

Uiterlijk


De griend heeft een bolvormige kop en korte brede bek. In elke kaakhelft heeft hij 8 tot 13 tanden. De borstvinnen zijn ongeveer 30 centimeter lang en vrij smal.De rugvin staat ver naar voren en is gekromd. Bij sommige dieren is de rugvin grijs.De rugvin van jongere dieren is driehoekiger en rechter.De staart van de griend is breed.
Griend
Griend
De huid is van donkergrijs tot zwart aan de bovenkant, de buik is lichter gekleurd.Over het midden van de buik en borst loopt een lichtgrijze tot bruine streep. Deze streep loopt uit in een ankervormige vlek naar de kin en is op de borst smaller. De vorm en grootte van de streep is verschillend per griend en bij jongere dieren is hij lichter van kleur. Op de orka na is de griend de grootste dolfijnsoort. Een volwassen mannetje weegt tussen de 2 tot 4 ton en kan 4 tot 8,5 meter lang worden. Een volwassen griendvrouwtje is kleiner, zij kan tussen de 1,8 en 2,5 ton wegen en tussen de 3 tot 6 meter lang worden.

Leefgebied en voedsel


De griend komt onder andere voor in de Middellandse Zee en in de oceanen op het zuidelijke halfrond.De griend leeft in groepen van 6 tot 200 grienden. In een groep is een ouder dier de leider en bestaat meestal uit ongeveer 15 mannetjes meerdere vrouwtjes en hun jongen. Ook kan het zijn dat er dwergvinvissen en andere soorten grienden in de groep leven. De groep is zeer hecht al kunnen volwassen mannetjes zeer aggressief zijn tegenover andere volwassen mannetjes. Door de hechtheid van de groep gebeurd het vaak dat als er 1 griend strandt er meerderen volgen.
Griend
Griend
De griend haalt meestal een paar keer adem voor het onder water duikt tijdens het jagen. Dan kan hij het wel tot 10 minuten uithouden voor hij weer boven komt om te ademen. Ze jagen meestal in de middelste waterlagen of aan het wateroppervlak. De griend eet schoolvissen zoals de kabeljauw, tarbot maar voornamelijk inktvissen zoals de zeekat en pijlinktvissen.

Voortplanting


De paartijd van de griend staat niet echt vast, gedacht word dat het in de zomer valt. De draagtijd is tussen de 14 en 16 maanden. Om ongeveer 3 jaar krijgt de griend 1 jong. Een pasgeboren griend weegt ongeveer 75 centimeter en is tussen de 1,40 en 2 meter lang. Bij de geboorte is de kleur grijs met verschillende witte vouwen. Tijdens de eerste 12 maanden verdwijnen de vouwen en komt de donkere kleur. Alle dieren in de groep beschermen het jong tegen vijanden zoals de orka.
Griend
Griend
Vrouwtjes grienden zijn eerder geslachtsrijp dan mannetjes. Vrouwtjes na 6 tot 10 jaar en een lengte van 3,65 tot 4 meter. Mannetjes na 10 tot 12 jaaren ongeveer 4,90 meter lang zijn.Mannetjes verlaten de groep als ze een jaar of 7 oud zijn terwijl vrouwtjes waarschijnlijk hun hele leven bij de groep blijven.

Bekijk ook mijn andere website: SandraSieraden.nl

Deze website is mede mogelijk gemaakt door VoordeelHoster