Langsnuit Dolfijn

Uiterlijk


De langsnuitdolfijn heeft een smalle lange snuit met in elke kaak 45 tot 65 kegelvormige scherpe tanden. Van alle walvisachtigen hebben ze het grootste aantal tanden.De grote rugvin is driehoekig en sikkelvormig en staat in het midden van de rug. De rugvin is naar voren gebogen bij volwassen mannetjes. De staartvin is spits. De voorflippers zijn groot en spits gevormd, bij volwassen mannetjes zijn ze hoekig.De langsnuitdolfijn kan 45 tot 75 kilo wegen met een lengte voor het mannetje van 1,70 tot 2,40 meter lang. Het vrouwtje kan 1,70 tot 2,20 meter lang worden.
Langsnuit Dolfijn
Langsnuit Dolfijn
Het slanke, gespierde lichaam van de langsnuitdolfijn is torpedovormig. De rug is meestal donkergrijs, zwart of bruin en gaat over in een licht grijze of gelige zijkant. De buik is meestal lichtgrijs of wit.De lippen zijn donker omrand en de voorste flippers zijn lichtgrijs tot zwart gekleurd. Er loopt een lichtgrijze tot donkere streep van het oog naar de flipper.

Leefgebied en voedsel


De langsnuitdolfijn komt onder ander voor in de Stille, Indische en Atlantische Oceaan. Zowel op open zee als voor de kust kan hij gezien worden.Op open zee leeft de langsnuit dolfijn in grote scholen die kunnen bestaan uit 100 tot meer dan 10.000 dieren. In deze groepen kunnen ook andere dieren worden aangetroffen zoals grotere tonijnsoorten. In kustwateren daarintegen leven ze in kleinere groepen van 10 tot 100 dieren.
Langsnuit Dolfijn
Langsnuit Dolfijn
De langsnuitdolfijn jaagt vooral op pijlinktvissen en kleine tot middelgrote vissen net zoals onder andere de gevlekte dolfijn. Doordat de langsnuitdolfijn dieper jaagt dan de gevlekte dolfijn is de concurentie beperkt. Sommige groepen langsnuitdolfijnen jagen ''s nachts om de concurrentie van andere dolfijnen zoals de gevlekte dolfijn uit de weg te gaan.

Voortplanting


De langsnuitdolfijn krijgt maar eens in de 3 jaar een jong. Na een draagtijd van ongeveer 10 maanden word er 1 jong geboren, bij de geboorte is het jong ongeveer 70 tot 85 centimer lang. Meestal is de geboorte in de lente of herfst. Bij de langsnuitdolfijn heet het jong een kalf. Het kalf drinkt 11 tot 19 maanden bij zijn moeder.
Langsnuit Dolfijn
Langsnuit Dolfijn
Vrouwtjes langsnuitdolfijnen zijn eerder geslachtsrijp dan mannetjes. Een vrouwtje na 4 tot 6 jaar en manntjes 6 tot 9 jaar. Ze hebben dan een lengte van 1,50 tot 1,70 meter. Langsnuitdolfijnen verdrinken helaas vaak door netten van vissers. Ze zijn makkelijk te herkennen voor de vissers die op de tonijn vissen die rond de dolfijnen zwemmen.

Bekijk ook mijn andere website: SandraSieraden.nl

Deze website is mede mogelijk gemaakt door VoordeelHoster