Tuimelaar

Uiterlijk


De snuit van de tuimelaar is kort. Het lijkt net of hij glimlacht doordat zijn onderkaak iets naar voren uitsteekt.De lijn van zijn mond en het uitsteken geven dit effect. De tuimelaar heeft 80 tot 100 tanden. De bovenkant van de tuimelaar is grijs en zijn buik is wit. De onderkaak is ook wit.
Tuimelaar
Tuimelaar
De tuimelaar heeft een gestroomlijnd, krachtig lichaam. Hij kan maximaal 4 meter lang worden en dan ongeveer 650 kilo wegen. De tuimelaar heeft 3 soorten vinnen: de slanke staartvin waar ze zich mee voortbewegen, de borstvinnen, ook wel flippers genoemd, om mee te sturen, en de hoge rugvin waar ze hun stabiliteit mee bewaren. De oren van de tuimelaar zitten aan de zijkant van hun hoofd en zijn kleine gaatjes.

Leefgebied en voedsel


De tuimelaar komt voor in bijna alle oceanen en zeeën. Behalve in het poolgebied. Ook in de noordzee kan de tuimelaar gezien worden. Sinds de afsluiting van de zuiderzee is het aantal in de noordzee wel afgenomen. Waarschijnlijk is toen het aantal vissoorten wat ze eten afgenomen. De tuimelaar is zowel te vinden op open zee als dichtbij de kust. Op open zee zijn ze meestal in grotere groepen.
Tuimelaar
Tuimelaar
Het voedsel van de tuimelaar bestaat uit verschillende soorten vis. Meestal zijn ze tussen de 10 en 20 centimeter lang. Per dag eet de tuimelaar ongeveer 6 tot 8 kilo vis. De tuimelaar kauwt zijn eten niet, hij slikt het zo in 1 keer door.

Voortplanting


De draagtijd bij de tuimelaar is ongeveer 12 maanden. Aan het eind van de zwangerschap beginnen de borstklieren van het vrouwtje te groeien en na enkele dagen de melk productie. Bij de tuimelaar heet het jong een kalf. Hij kan 90 centimeter tot 1 meter 20 zijn en 20 kilo wegen. Na een jaar is het kalf gegroeid tot 2 keer zijn geboortelengte. Een tuimelaar vrouwtje krijgt gemiddeld 1 kalf in 3 tot 4 jaar.
Tuimelaar
Tuimelaar
Het jong word geboren met de staart eerst zodat hij gelijk naar boven kan zwemmen om adem te halen als hij er helemaal uit is. Het kalf zoogt bij zijn moeder tot hij ongeveer 1,5 tot 2 jaar is. Hij begint met spelen met vis vanaf 3 tot 6 maanden en zal dan ook beginnen te leren vis te eten. Het mannetje is vruchtbaar vanaf 9 tot 14 jaar terwijl het vrouwtje vanaf de 5 en 13 jaar vruchtbaar is.

Bekijk ook mijn andere website: SandraSieraden.nl

Deze website is mede mogelijk gemaakt door VoordeelHoster