Hamerhaai

Uiterlijk


De hamerhaai is te herkennen aan de brede kop in de vorm van een T die doet denken aan een hamer. Aan weerszijden van de brede kop zitten de ogen hierdoor heeft hij een groter gebied wat hij kan zien dan de andere haaien. De neusgaten zitten aan de punten van de kop. De bek is een brede spleet.
Hamerhaai
Hamerhaai
De rug van de hamerhaai is grijs en de buik is wit. Ook de "hamer" is aan de onderkant wit. De rugvin en staartvin zijn erg groot. De hamerhaai weegt meestal tussen de 150 tot 300 kilo met een lengte tussen de 3 tot 4 meter lang. In Florida hebben vissers een hamerhaai gevangen van 4½ meter lang met een gewicht van 600 kilo.

Leefgebied en voedsel


De hamerhaai leeft van het zuiden van Canada tot aan Nieuw-Zeeland. Hij zwemt het meest aan de oppervlakte van de diepere wateren in groepsverband. De hamerhaai heeft de voorkeur aan warmere wateren. Waar hij het grootste gedeelte van het jaar doorheen kruist op zoek naar jachtgebieden. De hamerhaai leeft het grootste gedeelte van het jaar alleen. In de zomer trekken ze in groepen naar koelere wateren, onder andere naar de Middellandse Zee.
Hamerhaai
Hamerhaai
De hamerhaai jaagt vooral op kleine vissen en inktvis. Hij spoort zijn prooien op door de prooisensoren in zijn kop.Dit zijn onder andere zijn ogen en neusgaten. Doordat zijn neusgaten zich aan de punten bevinden kan hij zijn prooi beter localiseren. Hij vangt de geur eerst op met zijn ene neusgat en beweegt zich dan zo dat de geur in beide neusgaten komt. Dan kan hij recht op de prooi af zwemmen.

Voortplanting


De hamerhaai is levendbarend terwijl veel soorten eieren leggen.De draagtijd van de hamerhaai is ongeveer 10 tot 12 maanden. Één keer per jaar werpt het vrouwtje 20 tot 40 jongen.De jongen zijn bij de geboorte maximaal 70 centimeter lang. Paren doen de hamerhaaien ''s nachts. De mannetjes lokken de vrouwtjes uit de kweekscholen. Bij de geboorte zijn de uiteinden van de hamers teruggevouwen. Hierdoor blijven ze niet in het geboortekanaal steken. De jonge haaien kunnen vanaf hun geboorte al voor zichzelf zorgen. Na de geboorte blijven de ouders niet bij hun jongen.
Hamerhaai

Bekijk ook mijn andere website: SandraSieraden.nl

Deze website is mede mogelijk gemaakt door VoordeelHoster